Je Amazonie v ohrožení? Na 95 % Brazilců prezidentu Bolsonarovi tleská, říká etnolog Zelený

9. leden 2019

Po nástupu nového prezidenta Jaira Bolsonara se v Brazílii mění pořádky ochrany Amazonie i domorodých kmenů. Je jeden z nejrozmanitějších ekosystémů na Zemi v ohrožení?

Etnolog Mnislav Zelený připomíná, že podle brazilské ústavy bylo pronikání na území původních obyvatel vždycky nelegální. „Článek 231 z roku 1988 garantuje indiánům jejich kulturu a území,“ cituje. 

Poté, co na nátlak nového prezidenta rezignovala na svůj post Suela Araujová, šéfka úřadu na ochránu amazonských pralesů, se ale podle agentury Reuters Bolsonarovi oponenti obávají usnadnění dalšího kácení.

Indiány prý prezident Bolsonaro přirovnal ke zvířatům, která okupují 15 % území Brazílie.

Celý systém brazilského hospodářství je postaven na extenzivním využívání půdy a agroprůmysl tlačí na to, aby získal nová území, o která mají ostatně zájem i těžaři nebo developeři.

Brazilci jsou spokojení

Mnislav Zelený ale upozorňuje na to, že většina Brazilců jednání pravicového prezidenta vítá. Po 15 letech, kdy v zemi vládla Strana pracujících, s jejímž působením je spojována korupce, jsou prý místní rádi, že se hlava státu chystá zavést pořádek.

Přes veškeré obavy ochránců přírody jsou tedy Brazilci s novou hlavou státu většinově spokojení. „Na 95 % Brazilců mu tleská, protože se konečně zbavili korupční vlády. Ty lidi nezajímá prales – a můžeme si říci, že podobně to nezajímá spoustu politiků, a to i v Evropě – protože důležitý je vždycky ekonomický výnos a příroda je brána na hůl,“ uzavírá Zelený.

autoři: Michael Rozsypal , marz
Spustit audio

Související