Co dnes vynese supersilná americká raketa na oběžnou dráhu?

10. červen 2016

Tento týden jsou v plánu starty čtyř kosmických raket ze čtyř různých států. Po včerejších startech dvou telekomunikačních družic z kazašského Bajkonuru a francouzského Kouru nás dnes a o víkendu čekají dva další starty. Cíl jejich cesty ale už tak jasný není.

V hlavní roli dnešního startu je americká raketa Delta IV Heavy, jedna z nejsilnějších raket současnosti. Floridský kosmodrom opustí o půl osmé večer středoevropského času. Raketa má nádrž na 640 tun paliva, její nosnost je 7 tun.

Zajímavé je ale, co na oběžnou dráhu vynese. Hovoří se o satelitu, ale jak přesně vypadá a jaký je jeho účel, se přesně neví. Jeho cesta spadá pod Americký národní průzkumný úřad, a ten o účelu tohoto satelitu nekomunikuje.

Podle šéfredaktora webu Kosmonautix.cz Dušana Majera tu jsou ale jisté indicie. „Dá se to odhadnout podle toho, jaká raketa se použije. U tohoto konkrétního startu to vypadá, že se jedná o satelit, který na oběžné dráze rozvine obrovskou anténu až o průměru 100 metrů.“

Satelit by měl pravděpodobně sloužit k tzv. magnetickému průzkumu. Tento průzkum se používá ve vybraných místech ke sledování magnetické aktivity jako například radiové komunikace.

Družice bude umístěna ve výšce 36 kilometrů nad zemí na geostacionární dráze. To znamená, že „visí“ na jednom místě, protože doba jejího oběhu na oběžné dráze je stejná jako doba otočení planety kolem její osy.

„Satelit tak sleduje stále jednu oblast. Vzhledem tomu, že je to tajná družice, tak nevíme kterou. Dá se ale očekávat, že lidé, kteří sledují oblohu a vyhledávají nové družice, poměrně krátce po startu odhalí novou pozici tohoto satelitu,“ odhadl expert.

I Čína plánuje tento týden start a informací také není dostatek. Důvodem ale není vojenské utajení jako spíš to, že Čína obecně není o svém kosmickém programu příliš otevřená. Zdá se ale, že by mělo jít o součást čínského navigačního systému Beidou.

Podobně utajené cesty do vesmíru jsou poměrně časté. USA jich podnikne několik do roka. Ta dnešní je ale výjimečná, protože tak silná raketa startovala v prosinci roku 2014. Tehdy nesla kabinu kosmické lodi Orion.

„V tomhle bude americký start velice atraktivní, protože raketa bude obrovská. Start bude spektakulární podívána, protože raketa spaluje kapalný kyslík a vodík, takže ji před zážehem olizují několik desítek metrů vysoké plameny. Čínský start v tomto směru není nic neobvyklého,“ konstatoval Dušan Majer.

autoři: oci , ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.