Čím radikálnější Alternativa pro Německo je, tím větší má úspěch, hodnotí po volbách expertka

2. září 2024

Alternativa pro Německo (AfD) těsně zvítězila v zemských volbách v Durynsku, kde porazila konzervativní CDU. Ta si s ní ale prohodila místa v Sasku, kde vyhrála o dvě desetiny procenta. Bodovala i krajně levicová Aliance Sahry Wagenknechoté. „Ukazuje se, že čím je je AfD radikálnější, tím větší má u voličů úspěch. Zatím ovšem nemá žádnou možnost sestavit vládu,“ usuzuje Zuzana Lizcová z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Čím si vysvětlujete, že ve volbách v Durynsku a Sasku tak významně uspěla krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD)?

Výsledky AfD byly v obou těchto východních spolkových zemích vysoké už při předchozích volbách. Tentokrát hnutí ještě posílilo, zejména v Durynsku, kde se stalo nejsilnější politickou silou. 

Svoji roli sehrála nespokojenost občanů se současným stavem jednak německé ekonomiky, jednak politiky. Tedy s vládnutím takzvané semaforové koalice na spolkové úrovni. Řada lidí je znejistěná i bezpečnostní situací v Evropě po ruské invazi na Ukrajinu nebo situací přímo v Německu a podobně.

Lídr Alternativy pro Německo v Durynsku Björn Höcke v minulosti dostal pokutu za to, že používal nacistickou rétoriku. Byť on sám tvrdí, že si není vědom toho, že by se toho dopustil. To voličům AfD nevadilo? 

To, že by si Höcke nebyl vědom toho, co říká, není příliš pravděpodobné. Původní svojí profesí je to učitel dějepisu. Navíc se v pravicově extremistických kruzích pohybuje dlouhodobě. Podobné výroky používá zcela vědomě.

Druhou věcí je, jestli to voličům Alternativy pro Německo nevadí. A spíše se ukazuje, že čím je strana radikálnější, tím větší má u voličů úspěch. 

Čtěte také

Samotná osobnost Höckeho je sice kontroverzní a ukazuje se, že si ho dovede jako zemského premiéra představit výrazně menší procento voličů, než kolik AfD podpořilo nakonec. Ovšem to nehraje tak významnou roli už proto, že Alternativa pro Německo zatím nemá žádnou možnost, jak vládu sestavit.

Jak významnou roli ve volebním úspěchu AfD sehrál nedávný útok v Soligenu, kde vraždil mladý Syřan? 

Bezpochyby tato tragická událost přispěla k tomu, že podpora Alternativy pro Německo se upevnila, nebo mírně narostla. Viděli jsme to v předvolebních průzkumech, že podpora AfD byla vysoká dlouhodobě. Její výsledek tak víceméně odpovídá dlouhodobým preferencím. Nedomnívám se proto, že by útok měl na výsledky voleb dramatický dopad.

Skepse, přísnost a bezpečnost

Co stojí za úspěchem Aliance Sahry Wagenknechtové? Její nová strana je často označována za krajne levicovou nebo levicově populistickou.  

Jejími hlavními tématy jsou bezpečnost. Aliance Sahry Wagenknechtové se vyjadřuje svými slovy pro mír, to znamená pro co nejrychlejší uzavření příměří na Ukrajině, k zastavení podpory válčící Ukrajiny. A to bez ohledu na to, jaké jsou zájmy této napadené země. To je velké téma, které právě na východě Německa výrazně rezonuje. 

Čtěte také

Silným tématem hnutí jsou i sociální otázky. Voliči Wagenknechtové věří, že dovede přinášet nová řešení, nové tóny do politické scény. 

Ještě bych zmínila, že velkou roli hraje i popularita předsedkyně strany na spolkové úrovni, i když v zemských volbách nekandidovala.

Wagenknechtová tedy sdílí s Alternativou pro Německo odmítání pomoci napadené Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. To je názor, který panuje jen na východě Německa? Anebo posiluje v celé spolkové republice? 

Na východě německa je silnější, alespoň to tak vyplývá z průzkumů veřejného mínění i teď z volebních výsledků. 

Ještě bych připomněla, že hnutí Sahry Wagenknechtové s Alternativou pro Německo sdílí také skepsi k dosavadní německé migrační politice a volá po přísnějších opatření.

Nehrozí, že by Německo v budoucnu ukončilo svoji vojenskou podporu Ukrajině? 

Řekla bych, že to jsou názory, které se výrazněji vyskytují právě na východě země. Když se podíváme, kolik lidí o tomto víkendu volilo, tak v Sasku žijí přibližně čtyři miliony obyvatel, v Durynsku asi dva miliony. V celkovém počtu německých obyvatel tedy tvoří asi sedm procent. 

Navíc většina voličů nepodpořila AfD. Je samozřejmě znepokojivé, že okolo poloviny voličů podpořilo buď Alternativu pro Německo, nebo Aliance Sahry Wagenknechtové. Čili výsledek voleb je bezpochyby alarmují a spolková vláda se tím musí zabývat. 

Ale dopady zemských voleb na celostátní politiku, a tedy i na tu zahraniční, bývají omezené.

autoři: Lukáš Matoška , kac
Spustit audio

Související