Chcete ovládat přístroje myšlenkou? Zkuste zlínský Brain – Computer Interface

20. únor 2015

Pomoci by mohla technologie Brain – Computer Interface (BCI), která pomáhá snímat mozkové vlny, zapisovat je do algoritmů, a díky nim zapínat a vypínat například motor stroje.

„V mozku existuje řada signálů, které odráží konkrétní činnosti jednotlivých mozkových center,“ řekl v našem vysílání docent Roman Jašek z Ústavu informatiky a umělé inteligence ve Zlíně.

Vědci jsou schopni tyto signály přečíst a zaznamenat díky síťce, kterou si člověk dá na hlavu, a senzory v ní umístěné převedou mozkovou činnost na signály, popsal docent.

„Signály jsme schopni identifikovat, přečíst, analyzovat, a říct, že daná aktivita mozkového centra znamená nějakou činnost, a převést ji do pokynů pro řízení například robotického systému.“

Zlínský ústav se výzkumem technologie BCI zabývá už tři roky, a snaží se najít takové postupy, které by pomáhaly postiženým lidem například po těžké mozkové obrně ovládat jen pomocí myšlenek různé stroje.

Ovládání pouhou myšlenkou ale patří stále spíše do oblasti science fiction, připomněl Jašek.

„Jsme schopni zachytit to, co vizualizuje svalové pohyby, a pomocí těchto svalových impulsů, které ne vždy musí být fyzicky vykonány, jsme schopni danou činnost realizovat.“

Inženýr Roman Žák, který je sám po těžké mozkové obrně upoután na invalidní vozík vysvětlil, že systém reaguje na mozek člověka po mozkové obrně daleko obtížněji. Spolu se svými kolegy se snaží vyřešit problém chybovosti, kdy spouštěč někdy vyvolá, a někdy nevyvolá správnou odezvu systému.

„Úspěšnost třeba jen při využití mrkání je přibližně 60 %, což není zas tolik. Velký kus cesty je ještě před námi,“ shrnul vědec.

Přesto bude Brain – Computer Interface nebo jemu podobné technologie v budoucnu stále častějším nástrojem, jak propojit myšlenky člověka a práci stroje.

Minulý rok se například podařilo pomocí této technologie poprvé přenést informace z mozku jednoho člověka do mozku druhého, a to po internetu z Indie až do Francie.

autoři: oci , Dalibor Zíta
Spustit audio