Česko je obětí vlastního úspěchu boje s covidem, píše zpravodajský web americké CNN

21. říjen 2020

Česká republika je zpátky na začátku svého boje proti novému typu koronaviru. Jako na jaře teď zavádí povinné nošení roušek. Píše to americký zpravodajský server televize CNN a ptá se, jestli na podobná opatření už není pozdě.

Roušky budou v Česku povinné všude ve městech nebo v autech, pokud člověk necestuje s lidmi ze stejné domácnosti. Doteď se roušky nosily jen ve vnitřních prostorech nebo třeba v hromadné dopravě.

Čtěte také

CNN připomíná, že to byli právě Češi, kteří roušky začali hromadně nosit mezi prvními už v půlce března. Tehdy ochranných pomůcek nebylo dost, takže sedli k šicím strojům a vyráběli si vlastní.

Roušky nebyly nijak populární, ale osvědčily se. Spolu se zavedením dalších přísných opatření se Češi do velké míry vyhnuli spoušti, kterou za sebou covid-19 na jaře jinde zanechal.

Česko se teď ale stalo obětí vlastního úspěchu, uvádí americká CNN. Po jaře opatření rozvolnilo a premiér Andrej Babiš (ANO) na konci léta odmítl rady epidemiologů. S výhledem na říjnové volby odmítl jejich znovuzavedení.

Během několika dalších týdnů se Česko, podle některých parametrů, stalo nejpostiženějším státem světa. Jen v říjnu zemřelo na covid-19 víc lidí než do té doby za celou pandemii. A jak se teď situace vymyká kontrole, píše CNN, řada lidí – včetně některých členů Babišovy vlády – přiznává, že roušky měly v Česku zůstat povinné.

Johnson společnost dál rozděluje

Britská vláda mluví o potřebě jednotnosti, ale způsob, jakým zvládá koronavirovou pandemii ukazuje, že společnost jen víc rozděluje. Myslí si to britský deník The Guardian.

Ve svém redakčním komentáři britskému premiérovi Borisi Johnsonovi připomíná, jak před měsícem nabádal k soudržnosti a odmítal poradci navrhovaný dvoutýdenní lockdown.

Čtěte také

Od té doby Johnsonův kabinet prý vládne metodou: rozděl a panuj. Za příklad si Guardian bere to, jak proti sobě Johnson staví Liverpool a manchesterskou metropolitní oblast. Tedy město, které se přísným opatřením proti koronaviru podvolilo, a region, který s vládou tolik nespolupracoval, a požadoval výměnou za podporu restrikcí kompenzace pro podnikatele.

Johnson v úterý večer jednostranně oznámil, že v hrabství Velký Manchester budou zavedena nejpřísnější možná opatření. Vyhnul se přitom odpovědi na to, jestli původně nabízená podpora 60 milionů liber stále platí. V Manchesteru požadovali minimálně o 5 milionů liber více, aby ochránili nejchudší, ale peníze jim vláda odmítla dát. Guardian to považuje za krok, který premiérovi tamější obyvatelé nezapomenou a neodpustí.

Stalo se tak i přes to, že boj s koronavirem už stál Spojené království od jara asi 210 miliard liber. Lakomá politika toryů dopadá podle Guardianu nejvíc na ty oblasti, které už vláda konzervativců zbídačila. Oproti bohatším konzervativním oblastem, jde převážně o chudé labouristické části Anglie – mezi nimi třeba metropolitní obvod Knowsley u Liverpoolu nebo samotný Manchester.

Celý přehled tisku, který připravil Matěj Skalický, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související