Dušek: Dnes by bylo problém i reprodukční číslo 1, nakažených je totiž hodně

16. říjen 2020

Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je dnes na hodnotě 1,4. Od víkendu kleslo z hodnoty 1,5. „Dnes by bylo problém i číslo 1,1 nebo 1, protože v populaci už je velké množství nakažených,“ vysvětluje Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Dušek připomíná, že i když podobně vysoké reprodukční číslo sledovali statistici i na jaře, dnes je situace mnohem horší už proto, že se nákaza koronavirem šíří od většího počtu nakažených. „Je rozdíl, jestli tím číslem násobíte deset nakažených, nebo 80 tisíc,“ říká.

Čtěte také

Číslo R by se podle něj mělo stlačit co nejníže. „Ale ta brzdná dráha všech opatření je týden, čtrnáct dní. Minimálně. Půjde to pomalu. Čím rychleji se dostaneme pod 1, tak tím odstraníme riziko budoucí eskalace. A kdyby se to číslo podařilo stáhnout ještě více k 0,8, tak nálož začne v populaci klesat a průchod epidemie populací začne být dobře zvládnutelný,“ míní Dušek.

Ochránit starší příbuzné

Za možná vůbec nejdůležitější považuje šéf ÚZISu to, aby se nákaza koronavirem nešířila mezi zranitelnými skupinami. „Narůstá nám počet nakažených seniorů i klientů sociálních zařízení,“ varuje Dušek.

V říjnu se podle něj nakazilo 9500 lidí starších 65 let a přes 4000 lidí nad 75 let. V nemocnicích končí častěji než mladší nakažení: zatímco u většiny populace končí hospitalizací asi 4 procenta případů, mezi seniory je to 32 procent.

Čtěte také

Přes dva tisíce nakažených jsou přitom v domovech pro seniory, nákaza je ve 115 z nich. „To je chyba, špatný trend. Zvyšujeme tím tlak na nemocniční péči. Naší snahou by mělo být maximálně ochránit tyto naše příbuzné,“ apeluje.

Dušek očekává, že první efekt přísných opatření, která zavedla vláda tento týden, by se podle optimistického scénáře mohl projevit už na konci příštího týdne.

„Možná o něco později, a to pokud se nová opatření sejdou s efektem těch dříve zavedených. Ale je vysoce pravděpodobné, že ještě v dalších pracovních dnech příštího týdne uvidíme vysoké hodnoty nakažených,“ dodává Dušek. 

Poslechněte si celý rozhovor. Ptá se Věra Štechrová.

Spustit audio

Související