Čekáme protesty majitelů ubytoven, říká bohumínský starosta o zablokování dávek na bydlení

4. květen 2015

Bohumínská radnice plošně zablokuje vyplácení doplatku na sociální bydlení. Učiní tak na protest proti opatření, které vstoupilo v květnu v platnost, a které má zneužívá dávek zabránit.

Zastupitelé tvrdí, že jim úřady neposkytují dostatek informací o konkrétních žadatelích o sociální dávky, a že chybí jakákoli metodika. S návrhem nesouhlasí ani veřejná ochránkyně práv, která ho považuje za nesystémový.

„Zatím vyčkáváme, nedostali jsme od úřadu práce žádný požadavek,“ řekl v našem vysílání starosta Bohumína a senátor Petr Vícha (ČSSD).

I když byl zákon přijat koncem minulého roku, úřad práce zatím nedodal metodiku, podle které by radnice mohly postupovat. „Jsme nuceni vydávat souhlas, aniž bychom měli o žadatelích jakékoli konkrétní informace.“

„Stát, ministerstvo práce a sociálních věcí, a úřady práce za půl roku také nic nevyplodily, ale po nás se chce, abychom bezodkladně rozhodovali,“ kritizoval nečinnost úřadů Vícha.

Ten připomněl, že to byly právě obce, které roky poukazovaly na to, že je třeba problém ubytoven řešit.

Radnice je připravena zasáhnout. „Máme dostatek sociálních bytů a jsme schopni se o individuální případy postarat, ale nesmí to znamenat, že další lidé do těch ubytoven přijdou.“

Starosta Bohumína očekává protesty majitelů ubytoven, kterým současná situace podle něj vyhovuje. „Vědí, že jim možná skončí dobrý byznys.“

„Počkáme si, jak to dopadne. Předpokládáme, že majitelé ubytoven uspořádají demonstraci ubytovaných, abychom souhlasili s doplatkem na bydlení, ale tomu se nepodvolíme,“ slíbil Petr Vícha.

Hrubý: Na metodiku obce čekají marně

Vedoucí oddělení sociálního zabezpečení na úřadu ombudsmanky Jiří Hrubý se starostou souhlasí.

Podle něj veřejná ochránkyně práv vystoupila proti tomuto návrhu v Senátu, a to se třemi hlavními výhradami.

První je pochybnost o ústavnosti návrhu, protože se přímo zasahuje do ústavně zaručeného osoby na sociální pomoc, dále zákon nestanovuje žádná kriteria, a jeho aplikace spíše povede k nárůstu bezdomovectví.

„Problém se bude přesouvat z jedné obce na druhou, protože mohou lidé migrovat tam, kde obce s poskytováním dávek na sociální bydlení souhlasí,“ citoval ombudsmanku Hrubý.

Ten možnost, že by úřad práce dodal chybějící metodiku pro vykonávání normy, vyloučil.

„Radnice se metodiky nedočkají, protože to je samostatná působnost obce, do které stát nemůže zasahovat,“ popsal paradoxní situaci vedoucí oddělení sociálního zabezpečení na úřadu ombudsmanky.

autoři: rkr , oci
Spustit audio