Čekal se průlom v módním průmyslu. Bundy nebo kabelky z mikrobiální celulózy se ale zatím moc neosvědčily

13. leden 2024

Bakterie z biologického odpadu mikrobiologové naučili produkovat celulózu. Z ní nechali vyrobit oblečení, třeba bundy nebo kabelky. Na širší uplatnění ve výrobě textilu to ale zatím nevypadá. Postup od vývoje k výrobě ve velkém by se protáhl třeba na 15 let.

Tradiční výroba textilu je náročná na spotřebu energie, zdrojů nebo chemických činidel.

Čtěte také

Většina oblečení se po donošení navíc vyhazuje a v přírodě se stává zdrojem mikroplastů.

„Při pěstování bavlny se hodně nadužívají pesticidy a hodně se spotřebovávají hnojiva a voda. U viskózového hedvábí se používá hodně chemikálií,“ upozorňuje chemička a odbornice na životní prostředí Petra Innemanová.

Výroba oděvů ale zatím příliš k udržitelnosti nesměřuje. „Musíme stále vymýšlet inovace, abychom měli důvod šatník obnovovat, ne aby to bylo udržitelné,“ obává se Ladislav Miko.

Uplatnění v medicíně

Čtěte také

Laboratorní syntéza celulózy za pomoci bakterií je už ve světě známá věc. Váže se k ní řada patentů. „Nepotřebujeme textilní vlákna znovu dělat, ale znovu využít,“ argumentuje však biolog a někdejší ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Podle jedné z nejnovějších studií by se mohla bakteriální celulóza uplatnit třeba v obalech potravinových výrobků, v kosmetice nebo i medicíně.

„Mikrobiální celulóza se dá využít jako dočasná náhrada kůže při popáleninách,“ uvádí příklad Innemanová.

Rychlá móda

„Největší riziko je v tom, že výroba i spotřeba oblečení jsou enormní a móda je rychlá, rychlejší už být nemůže,“ podotýká influencerka Rozárie Haškovcová, která přednáší o udržitelné módě.

Čtěte také

„Největší problém je v tom, jak velké značky cílí na mladé lidi, hlavně ženy,“ dodává influencerka. Nejčastější cílovou skupinou jsou podle ní ženy ve věku 15 až 20 let.

Nadějné ale podle ní je, že začínají být víc a víc populární udržitelné obchody. „Nakupovat second handově je trend a mám z toho velkou radost. Swapy jsou možnost, jak získat nové oblečení,“ připomíná Haškovcová.

Můžou bakterie způsobit nový průlom v módním průmyslu? Jak vypadá oblečení, které reaguje na teplotní změny? Jak sucho v Kalifornii přispělo k rozvoji a popularitě skateboardingu? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují odborníci na životní prostředí, chemička Petra Innemanová a biolog Ladislav Miko, spoluúčinkuje environmentální aktivistka a influencerka Rozárie Haškovcová.

Spustit audio