Část lidí z Putinovy kontrarozvědky FSB je vyhozená, vyšetřovaná či v domácím vězení, vypočítává novinář Kundra

7. červen 2022

Po odhalení aktérů výbuchů muničních skladů ve Vrběticích byli z Česka vypovězeni pracovníci ruské ambasády, kteří měli pracovat jako špióni. Podle novináře z týdeníku Respekt Ondřeje Kundry je ale otázkou, kolik skrytých agentů ještě v tuzemsku operuje. „Pak tady samozřejmě máte některé české politiky a elity, které dlouhodobě pracují a vystupují ve prospěch Ruské federace. A ty přece z České republiky neodešly,“ říká Kundra v pořadu Osobnost Plus.

Novinář dodává, že ani nevěří obratu českého prezidenta Miloše Zemana, který po začátku války na Ukrajině ruskou agresi veřejně odsoudil.

Část Putinovy FSB je vyhozená, vyšetřovaná či v domácím vězení.
Martin Kundra

„To otočení mu nevěřím. Myslím si, že je pragmatické, protože na konci své ,vlády‘ nechce ztratit poslední zbytky moci. Nevěřím mu to proto, že na Pražském hradě mu dál radí člověk se silnými vazbami na Rusko Martin Nejedlý.“

Čtěte také

Na rozdíl od české hlavy státu, tu ruskou konec v Kremlu zřejmě v dohledné době nečeká – a i kdyby Vladimir Putin odešel, tak nemáme podle Kundry čekat výraznou změnu ruské rétoriky.

„Je mýtus, že se Rusko po pádu Putina nějak dramaticky změní. Lidé, kteří se tam dostanou k moci, nepovedou Rusy k výrazně svobodnější a liberálnější společnosti. Byl bych rád, kdyby to tak bylo, ale historie nám ukazuje, že to tak nefunguje.“

Ruské tajné služby?

Novinář Kundra se často věnuje ruským zpravodajským službám, kterých tam je hned několik. Federální služba bezpečnosti (FSB) patří k těm největším.

„Putin kontrarozvědku FSB chvíli řídil, má k ní silné vazby – také ji považuje za nástupnickou organizaci nechvalně proslulé KGB – a tato služba může zasahovat i v zahraničí,“ popisuje.

Čtěte také

FSB dostala od prezidenta i úkoly směrem k ruské agresi na Ukrajině.

„Několik oddělení mělo připravovat válku logisticky, zpravodajsky, informačně. A zřejmě Putinovi buď nechtěli říkat pravdivé informace o skutečném stavu na Ukrajině, která se od roku 2014 hodně změnila, (…) nebo mu dávali nepřesné informace záměrně. Protože to nechtěl slyšet a překáželo by mu to v rozpoutání války,“ vypočítává. Další variantou pak je podle Kundry obyčejný „šlendrián“.  

„A říkám to proto, že Putin teď do struktury FSB celkem zasáhl. Spekuluje se, že část lidí byla vyhozená, je vyšetřovaná nebo v domácím vězení. Takže část služby FSB je znejištěná,“ dodává.   

Co si myslí novinář Ondřej Kundra o případu kolegyně Mariny Ovsjannikovové? Jsou Putinovy „dlouhé stoly“ známkou strachu o vlastní život? Poslechněte si celý audiozáznam Osobnosti Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.