Březen 1939: Nemáte na vybranou! Tiso a Ďurčanský u Hitlera

12. březen 2019

Nemáte na vybranou. V tomto smyslu se vyjádřil Adolf Hitler v rozhovoru, který se odehrál večer 13. března 1939 v Berlíně za přítomnosti Jozefa Tisa a Ferdinanda Ďurčanského. 

Tiso byl tehdy předsedou autonomní slovenské vlády v rámci druhé Česko-Slovenské republiky a Ďurčanský jedním z jeho nejbližších vládních spolupracovníků.

Říšský kanceléř se vyjádřil zcela jasně: buď bude vytvořen samostatný slovenský stát, nebo vpadnou maďarské jednotky na Slovensko...

Dokudrama napsala Jitka Škápíková, účinkovali David Viktora, Norbert Lichý, Dušan Urban, Josef Kaluža a Ivo Marták. V režii Simony Nyitrayové natočil Český rozhlas Ostrava.

Za jakých okolností se Tiso s Ďurčanským vypravili do Berlína na jednání s Hitlerem, a jaké reálné možnosti vlastně slovenská politická reprezentace těsně před 15. březnem 1939 měla?

O okolnostech vzniku samostatného Slovenska v roce 1939 hovoří Pavel Hlavatý s historikem Petrem Hlaváčkem.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.