Brexit bez dohody? Hrozí problémy se zásobováním, nedostatek pohonných hmot a léků, odhaduje komentátor Hošek

19. srpen 2019

Velká Británie bude při odchodu z Evropské unie bez dohody čelit nedostatku potravin a léků. Hrozí obnovení hranice v Irsku a následné nepokoje. Vyplývá to z uniklé vládní analýzy zveřejněné listem The Sunday Times.

Čtěte také

Regály především s čerstvým zbožím mohou až několik měsíců zet prázdnotou. Váznout mohou dodávky pohonných hmot, na trhu může chybět celá řada léků, včetně těch životně důležitých (například inzulin). To jsou závěry důvěrné předpovědi analytiků, které v sprnu vypracovali na zakázku britské vlády.

Podle listu The Sunday Times, který utajovaný dokument zveřejnil, navíc zpráva neobsahuje nejpesimističtější (ale nejpravděpodobnější) scénář. Situace ve Spojeném království by totiž mohla přerůst až v masové protesty.

Nejde přitom o z daleka první analýzu, která varuje před dopady takzvaného tvrdého brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie bez jakékoliv dohody.

Čtěte i mezi řádky

„Zpráva působí velmi důvěryhodným dojmem – jednotlivé závěry jsou podložené konkrétními argumenty,“ uvádí šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy a bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Británii Jiří Hošek důvod, proč zveřejnění této konkrétní analýzy způsobilo velké pozdvižení.

„Britská vláda se snažila vše bagatelizovat s tím, že tohle je v podstatě ten nejhorší možný scénář, který si nikdo nepřeje a který se (s největší pravděpodobností) podaří zažehnat,“ říká komentátor. Zároveň si všímá dalšího zajímavého aspektu: „Mezi řádky se ale dá číst to, že britská vláda na tvrdý brexit bez dohody není připravená. Vypadá to navíc, že se na něj dost dobře připravit ani nedá.“

Návštěva Německa i Francie

Čtěte také

Tento týden čeká britského ministerského předsedu cesta do Paříže i Berlína. V rozmezí dvou dnů se tak má sejít jak s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, tak s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Podobné schůzky jsou velmi užitečné v tom, aby si tito lidé neposílali jen zprávy přes média, ale aby si své postoje vyříkali za zavřenými dveřmi,“ vysvětluje Hošek.

„Boris Johnson by si představoval, že se brexitová dohoda znovu rozjedná, ale v podstatě si tím tak trochu protiřečí. Protože není možné zase začít jednat o dohodě a nadále trvat na odchodu z EU k 31. říjnu,“ poukazuje na rozpor v Johnsonových postojích.

Předčasné volby

Konzervativec Johnson si nemůže být zcela jistý ani situací na domácí politické scéně. V těchto dnech totiž šéf opozice Jeremy Corbyn z Labouristické strany vyzval rebelující vládní poslance a další politiky, aby vyslovili nedůvěru vládě.

„Možná by se tím otevřela cesta, jak ještě jednou ten termín brexitu oddálit,“ připouští Hošek. „Corbynův plán ale hatí skutečnost, že další strany s ním nejsou úplně 100% ochotné táhnout za jeden provaz.“

Situace kolem odchodu Velké Británie z EU je tak nadále nejistá. O něco jasněji by mohlo být na konci týdne (právě po schůzkách Johnsona s představiteli Francie a Německa).

Více si poslechněte v rozhovoru Renaty Kropáčkové s komentátorem Jiřím Hoškem. Dozvíte se také, s jakými očekáváními jdou vrcholní představitelé Evropské unie na první osobní setkání s britským premiérem.

autoři: Renata Kropáčková , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související