Filip Nerad: Kvůli brexitu začíná mezi EU a Británií hra na obviňovanou

8. srpen 2019

31. říjen je v současnosti nejskloňovanějším datem v Británii. Právě tento den vyprší dvakrát odložený termín vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Nová vláda Borise Johnsona ujišťuje na všechny strany, že tentokrát Británie už opravdu odejde. Ať už na základě dohodnutých podmínek rozchodu, nebo i bez nich. 

Theresa Mayová zjevně s variantou divokého brexitu nikdy reálně nepočítala a snažila se jí vyhnout, což ji nakonec stálo premiérské křeslo. Její nástupce s touto možností naopak zcela vážně operuje jako s nástrojem, kterým si chce vynutit ústupky od evropské sedmadvacítky v rozvodové smlouvě. 

Unie ale trvá na tom, že dohodu odsouhlasenou předchozí londýnskou vládou už měnit nehodlá. Jelikož ani jedna ze stran zatím v této hře na kuře nechce být tím kuřetem, které couvne jako první, posouvají se stále víc nad pověstný útes, ze kterého hrozí pád do propasti radikálního přervání dosavadních vztahů a očekávaných drtivých dopadů na ekonomiku.

Čtěte také

Komu připsat vinu

Británie i unie se na tvrdý brexit už nějakou dobu preventivně chystají, i když skutečnou připravenost ukáže až chvíle, kdy se neřízený rozchod stane realitou. Nová londýnská vláda naposledy pro takovou eventualitu vyhradila další více než dvě miliardy liber. Ty mají putovat na vybudování nových skladišť, zásob léků, zajištění dopravy přes Kanál nebo nábor stovek čerstvých celníků. 

Ponechme stranou, kde chce v tak krátké době najít a vyškolit tolik lidí. V pozadí těchto oficiálních příprav se Londýn i Brusel šikují ještě na jeden aspekt hrozícího chaotického rozchodu. Komu se za něj podaří připsat vinu.

Začarovaný kruh

Ne že by si obě strany odpovědnost za neúspěchy nepředhazovaly už dřív, teď ale tato tendence bude bezpochyby zesilovat. Britská vláda už na tom ostatně začala pracovat.

Filip Nerad

Premiér Johnson ještě před nástupem do úřadu vzkázal na druhý břeh La Manche, že vinu za divoký rozchod ponese Evropská unie kvůli odporu k odstranění sporné a podle něj nedemokratické irské pojistky z brexitové dohody. V podobném duchu se k předsedovi vlády přidal i jeho hlavní muž pro přípravy tvrdého brexitu Micheal Gove, který nařknul unii z neochoty jednat.

Jen krátce předtím přitom Johnsonovi nabídl rozhovory dosluhující předseda Evropské komise Jean-Claude Junker i další evropští státníci. Jenže o jiné součásti brexitových ujednání. Britové proto do Bruselu oznámili, že se nesejdou, dokud unie nezmění přístup a nebude ochotná otevřít rozvodovou smlouvu, kterou sedmadvacítka považuje za definitivně uzavřenou. Unie obviňování odmítá a chybu vidí na straně Londýna.

Začarovaný kruh se tak dál točí a ke hře na kuře se přidává hra o to, kdo za hrozící divoký brexit ponese vinu.

Autor je analytik Českého rozhlasu

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související