Boris Johnson: Za naším očkovacím úspěchem stojí chamtivost a kapitalismus

26. březen 2021
Výrok týdne

Premiér Boris Johnson při jednání s konzervativními zákonodárci podle bulvárního listu The Sun prohlásil, že důvodem britského vakcinačního úspěchu je chamtivost a kapitalismus. Ihned poté vzal svůj komentář zpět a jeden z jeho kolegů ho později označil za vtip.

Důvodem, proč máme vakcinační úspěch, je kapitalismus. Je to kvůli chamtivosti, přátelé. (…)
Vlastně lituji, že jsem to řekl.

Boris Johnson, podle listu The Sun

Pak znovu ještě během samotné schůzky řekl, že by výrok rád vymazal z kolektivní paměti všech přítomných. Někdo z Johnsonových kolegů ale vyjádření vynesl. 

Johnson nejdřív očkovací strategii neměl

„Na konci léta hrozila premiérovi vzpoura uvnitř vlastní strany, protože neměl pořádnou očkovací strategii,“ říká spolupracovník Deníku N Ivan Kytka a dodává, že jeho úspěch byl tak trochu spojený s jeho další politickou kariérou.

Čtěte také

Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček tvrdí, že začátek úspěchu Britů byl v rychlé registraci očkovacích látek, a to na rozdíl od stejného aktu v Evropě.

K tomu jim hraje do karet i skutečnost, že dlouhodobě velká část našich farmaceutických společností má část výroby přímo ve Spojeném království. Na jakémkoli případném zákazu či omezení vývozu vakcín z EU, by tak tratily obě strany. 

Výrok týdne s Renatou Kropáčkovou v audiozáznamu. Analyzují výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček a spolupracovník Deníku N Ivan Kytka.

Spustit audio

Související