BBC: Trumpův facebookový účet zatím zůstane zablokovaný. Zuckerberg ale jednou rozhodnout musí

6. květen 2021

Facebook prodloužil zablokování účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa,  které rozebírá nejeden zahraniční deník. Třeba server The New York Times tvrdí, že Trumpův návrat na sociální sítě je zatím v nedohlednu, ale že toto rozhodnutí opět rozproudilo debatu o svobodě projevu.

Podle listu je prodloužení zákazu pro Trumpa velký problém. Není ale definitivní, protože Dozorčí panel rozhodnutí za půl roku přezkoumá.

Čtěte také

Panelu složenému z akademiků nebo novinářů se totiž nelíbí „zákaz na dobu neurčitou,“ který Facebook na Trumpa uvalil.

Podle panelu by totiž měl Facebook postupovat jako u dalších uživatelů a zákaz buďto časově vymezit, nebo účet trvale odstranit, dodává The New York Times. Bývalý šéf Bílého domu sociální sítě používal jako svou hlavní komunikační platformu a dokázal zmobilizovat miliony svých voličů.

Ban bolí i republikány

Tématu se věnuje i server Politico, podle kterého je rozhodnutí bolestivé jak pro Trumpa, tak pro samotnou Republikánskou stranu. Ta se teď obává odlivu voličů, které dokázal přes sociální síť oslovit.

Čtěte také

Ban neboli zákaz může totiž ohrozit i Trumpovu případnou kandidaturu na prezidenta v roce 2024. Přes sociální síť totiž získával i peníze na vlastní kampaň.

Pokud nakonec Facebook ban potvrdí definitivně, Trump bude muset za kampaň utratit mnohem víc a hledání donátorů bude mít daleko složitější.

Trump podle Politica v oficiální reakci rozhodnutí Facebooku označil za zkorumpované a společnost by podle něj měla zaplatit politickou cenu. Jinak se ale zachoval Trumpův tým, který po oznámení pokrčování banu poslal zprávu sponzorům, aby Trumpa dál finančně podporovali.

Zuckerberg bude muset rozhodnout

Britský The Guardian pak píše, že exprezident sice rozhodnutí zkritizuje, ale zároveň se bude připravovat na návrat na platformu. Do prezidentských voleb v roce 2024 mu totiž zbývá ještě spousta času a polovičaté rozhodnutí mu nechává pootevřené dveře pro návrat.

Čtěte také

Situace si všímá i britský portál BBC, podle kterého bylo ustanovení takzvaného Dozorčího panelu chytrým krokem Marka Zuckerberga, který tak může Trumpovu kritiku lehce smést ze stolu.

S tím, že za rozhodnutím nestojí on, ale nestranný orgán odborníků. Podle BBC mu teď ale kontrolní orgán zodpovědnost vrátil. Jednou bude muset sám rozhodnout, co bude s Trumpovým účtem dál.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související