Kamila Pešeková: Slovenský premiér Matovič v pasti facebookové bubliny

13. březen 2021

Rok od nástupu do úřadu má slovenská vláda na pořadu dne první změnu v jejím složení. Kabinet opustil ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který už delší dobu čelil kritice nejen opozičních stran kvůli způsobu, jak zvládal, nebo spíš nezvládal aktuální pandemickou krizi. Jeho odchod začaly v posledních dnech požadovat i dvě ze čtyř koaličních stran.

Vládní rozkol tak vypukl v nejméně vhodnou dobu, na vrcholu koronavirové krize, která zdaleka ještě není zažehnána.

Čtěte také

Každý den je na Slovensku registrováno přes dva tisíce nově nakažených, v nemocnicích leží kvůli covidu stále přes 3500 lidí. Celkově zemřelo už více než osm tisíc lidí. Nemocnice v celé zemi kolabují, očkuje se málo a pomalu, neustále se také mění očkovací priority. Registrační systémy jsou zahlceny, a tudíž neslouží svému účelu.

Nápor špatných zpráv by asi nevydržela žádná vláda, ani ta na Slovensku. Její šéf, premiér Igor Matovič, ještě navíc v posledních týdnech napínal trpělivost svých koaličních partnerů k prasknutí. Rozhodující moment nastal, když na vlastní pěst objednal ruskou vakcínu Sputnik V, i když musel tušit, že to pro některé z jeho vládních partnerů bude jenom těžko stravitelné a že to koalicí jako takovou nemá šanci projít.

Matovič není Merkelová

Premiér je zřejmě odhodlaný dotáhnout projekt Sputnik na Slovensku do konce. Zcela tak ignoruje, že jeho vládní spojenci názor na ruskou očkovací látku nezměnili. Naopak, Matovič původně chtěl, aby končící ministr Krajčí setrval na svém postu tak dlouho, dokud se nerozjede očkování Sputnikem.

Čtěte také

Vicepremiér Richard Sulík, který vede stranu Sloboda a solidarita, v tom vidí porušení kompromisu, který koalice našla, aby zachránila vládu. Teď jsou jednání opět na bodu nula a osud Matovičova kabinetu zůstává stále nejistý.

Minulé týdny tak ukázaly, že hlavním důvodem, proč Slovensko nezvládá pandemii, není jen ministr zdravotnictví oddaně plnící přání svého šéfa, který jej nyní označuje za rituální oběť na oltáři své koalice. Jako by vláda jako celek nedokázala pochopit, že se má v těchto dnech v první řadě chovat zodpovědně.

Namísto toho ale má ve svém čele člověka, který neumí komunikovat s partnery v koalici. A nejen to, člověka, který uměle vyvolává konflikty ve snaze prosadit za každou cenu svoje, ukázat svým stoupencům na Facebooku, že musí mít za každou cenu poslední slovo. Bez ohledu na svou pověst i na osud vlastní vlády.

Kamila Pešeková

Premiéři se mohou v kritických okamžicích chovat i jinak. Jak, to ukazuje pohled do západní Evropy. Premiéři jako Nizozemec Mark Rutte něco kancléřka Angela Merkelová sami sebe vidí v první řadě jako služebníky státu. Nechovají se povýšeně, při sporech odmítají silová řešení, dávají přednost dohodě. Matovič není Rutte ani Merkelová a něco takového nedokáže. Naopak, v poslední době se stále častěji chová jako nějaký panovačný vůdce, kterému není radno odporovat. Kdo to i tak učiní, riskuje, že ho premiér „popraví“. Naštěstí ne v reálu, ale pouze ve své facebookové bublině.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.