Až 5 tisíc španělských zdravotníků musí do karantény. Používali vadné respirátory z Číny, píše list El País

21. duben 2020

Tisíce příslušníků zdravotnického personálu musí na testování a zůstanou v izolaci. Možné nákaze byli vystaveni po dodávce vadných masek, kterou už úřady stáhly z oběhu. Ministerstvo zdravotnictví údaj o počtu závadných masek, které byly použity, nezveřejnilo. Zároveň zjišťuje, jestli bezpečnostní požadavky splnily alespoň některé.

Čtěte také

Zmíněné ochranné pomůcky dříve částečně zahnaly obavy zdravotníků, kteří si stěžovali na jejich nedostatek na začátku pandemie, tedy v polovině února. Ve Španělsku jsou ale i kvůli nedostatečným zásobám a vadným pomůckám na oficiálních seznamech nemocných desítky tisíc sanitářů, sestřiček, lékařů a dalších členů personálu v nemocnicích.

Dávka masek, získaná od čínské firmy Garry Galaxy, tedy místo zmírnění deficitu v zásobách situaci ještě zhoršila. V pátek zdravotníci přišli na to, že dovezený ochranný materiál je vadný.

Do té doby se používal deset dní, protože byl distribuován uprostřed Velikonoc. Ministerstvo zdravotnictví ve zveřejněné zprávě uznalo nedostatek materiálu a vysvětlilo také, že jednou z příčin nákazy může být skutečnost, že zaměstnanci byli nesprávně chráněni. Nejprve kvůli tomu, že neznali možné riziko virové infekce, a později kvůli závažnému nedostatku kvalitního ochranného materiálu, který se podle resortu projevil po celém světě.

Británie je bez ochrany zdravotníků

Lékaři by neměli pracovat bez řádných ochranných pomůcek. Ve Velké Británii ale rostou obavy, že je pandemická zásoba skoro vyčerpaná. Píše o tom deník The Independent. Ujištění, že bude roušek, respirátorů a dalších pomůcek dost, nebyla následována realitou a důvěra klesá, říkají listem citovaní lékaři, kteří pomáhají v boji s nemocí covid-19.

Čtěte také

Nemocnice v Británii se snaží lékařům poskytnout obleky, masky a další vybavení, které potřebují k bezpečnému zacházení s pacienty.

Podle profesora Raviho Mahajana, jedné z největších lékařských kapacit v oblasti anesteziologie, se ale nyní zdá, že Spojené království nemá dostatečné rezervy. Mahajanova organizace, Royal College of Anaesthetists, prý bude podporovat zaměstnance, kteří se rozhodli nepracovat, pokud se domnívají, že to není bezpečné.

„Radíme našim členům, že musí všechno pečlivě vyhodnotit. Zdraví, pacienty, kompromisy, které možná budou muset udělat. Chceme, aby vzali v úvahu celý obrázek. A pokud nemohou léčbu bezpečně poskytnout, budeme stát za nimi,” potvrdil Mahajan.

Šéfka zdravotnických úřadů v Anglii Yvonne Doyleová uvedla, že zaměstnanci by měli sami zvážit, zda mají dostatek ochranných prostředků, než se rozhodnou zůstat v práci nebo odejít. Dodala, že zdravotníci se musí rozhodovat sami na základě toho, jaké cítí riziko.

Sdružení Royal College of Anaesthetists plánuje koncem týdne zveřejnit vlastní průzkum, podle kterého až jeden z pěti anesteziologů uvedl, že není schopen získat přístup k osobním ochranným prostředkům potřebným pro bezpečnou práci. Čtvrtina zároveň údajně potvrdila, že se cítí pod tlakem k léčbě pacientů bez odpovídající ochrany, píše o průzkumu a situaci v Británii deník Independent.

Nová studie z Curychu

Virus prý vstupuje do „obranné linie“ těla, napadá základní buněčnou tkáň a způsobuje problémy s oběhem. Dokument naznačuje, že posílení „cévního zdraví“ může být klíčem k řešení nemoci covid-19.

Čtěte také

Studie publikovaná v prestižním lékařském časopise The Lancet rozvádí fakt, že koronavirus nenapadá pouze plíce. Jak uvádí její autor Frank Ruschitzka z Univerzitní nemocnice v Curychu, snižuje celkovou obranyschopnost a způsobuje problémy v mikrocirkulaci.

„Z toho, co vidíme klinicky, mají pacienti problémy ve všech orgánech – v srdci, ledvinách, i střevech,” doplnil. To také vysvětluje, proč jsou lidé s už existujícími zdravotními problémy zranitelnější i k novému viru. Tyto stavy zahrnují hypertenzi (tj. vysoký krevní tlak), diabetes, obezitu a prokázané kardiovaskulární onemocnění.

Výsledky byly založeny na analýze tří případů. Ruschitzka zároveň uvedl, že pitvy ostatních pacientů s covid-19 také zjistily jakési obložení krevních cév s přítomností viru a narušení funkce cév ve všech orgánech.

Profesor patologie na univerzitě v Hongkongu John Nicholls zkoumal výsledky švýcarské studie, a i když fakta nevyvrátil, zdůraznil potřebu dalšího výzkumu. „I když se zdá, že mnoho struktur se podobá virovým částicím, měly by být provedeny jiné laboratorní techniky pro potvrzení skutečné koronavirové infekce,” cituje ho deník South China Morning Post.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.