Auta, která nemusíte řídit? Již za 15 let!

4. leden 2016
Trendy

Ještě nedávno byla předmětem vzrušených debat, dnes je uvidíte v našich ulicích. Auta, která nemusíte řídit.

Robotický vůz, navíc i elektromobil – značky Tesla Model S řídí i neřídí Jaromír Marušinec, předseda Asociace elektromobilového průmyslu.

Volant se točí sám, bez pomoci řidiče. Auto dodržuje předepsanou čtyřicítku. Přibrzdí, když začne brzdit vozidlo před ním. Zatáčky vybere zcela přesně. Při změně pruhu pomůže řidič, zapne blinkr a dotkne se volantu. Když přibrzdí, vypne zároveň tempomat i autopilota.

Na jízdu do města se automaticky řízené auto úplně nehodí. „Nečte to křižovatky, nedává to přednost. Čte všechny značky, rozumí i dodatkovým tabulkám. Používám to docela často. Zjišťuji přitom, kolik chyb je v navigaci,“ říká Jaromír Marušinec.

Autopilot v autonomním autě, to jsou asistenční systémy, které sledují provoz na silnici, vysvětluje Martin Frei, motoristický novinář z časopisu Svět motorů. „Asi za 15 let se dočkáme doby, kdy se nebudeme muset o řízení starat. Dnes jsme tak v polovině vývoje.“

Tomu se bude muset přizpůsobit i legislativa, dnes je za všechno zodpovědný řidič. „EU vnímá automaticky řízená auta jako významný bezpečnostní prvek, který sníží nehody na dálnicích. Je to hlavní argument veškerého autonomního provozu – počítač se neumí vystresovat ani se unavit.“

autoři: mrk , dst , sch
Spustit audio