Nejlepší je chytrou domácnost vůbec nemít, není to bezpečné, myslí si Juraj Malcho ze společnosti ESET

3. leden 2017
Trendy

Uplynulý rok přinesl nejedno překvapení v oblasti kybernetických hrozeb. Za jednu z největších událostí odborníci považují podzimní útok na služby Netflix a Twitter. Událost byla výjimečná tím, že útočníci zneužili z oblasti Internet of things, tedy chytré televize, domácí kina a chytré osvětlení, takzvaného Internetu věcí.

Napadnutelné jsou právě prostřednictvím počítačových virů. Ondřej Novák pro Trendy zjišťoval, jaké poučení si odborníci z útoků odnesli a co nás v této oblasti čeká v letošním roce.

Útoky DDOS, tedy Distributed Denial of Service, využívají škodlivých kódů, které zneužívají miliony zařízení po celém světě ke koordinovanému pokusu o připojení na konkrétní stránku. Ta pak nezvládne velké množství přístupů a spadne. Firmám tak hrozí milionové ztráty a stále častěji se setkávají s vydíráním pod hrozbou podobného útoku.

Juraj Malcho ze společnosti ESET říká, že se opakování podobných útoků nedá příliš zabránit. „Je to tu, dá se to ve velkém zneužít, je to masivní. Je to zkrátka problém, teď vidíme, do čeho jsme spadli,” myslí si.

Citlivý firmware


Firmware je program, který je v elektronice zabudovaný přímo od výrobce. Uživatelé k němu obvykle nemají přístup.

Centrem boje s novými viry je takzvaná Laboratoř hrozeb, například v pražské centrále společnosti AVAST. Nejvýraznější částí místnosti je velký panel s mapami světa, který vzdáleně připomíná obrazovky známé třeba z Center pro řízení kosmických letů. „Na obrazovkách můžeme sledovat záznam toho, co sledujeme mezi našimi uživateli. Jedna z map například ukazuje v reálném čase hrozby, které detekujeme na internetu,” vysvětluje Michal Salát z firmy AVAST.

Hrozby automaticky třídí program, který pak vytváří aktualizace pro antivir. Ty potom chrání uživatele. Podle Michala Saláta ale není možné touto cestou čelit všem hrozbám. „Jsou tady specifické útoky, které využívají firmwaru v harddiscích. Napsat takový virus je velmi složité, takže takový útok můžeme s klidem připsat velmi zkušeným útočníkům. Antivirus má velmi omezenou šanci se k něčemu takovému vůbec dostat,” říká.


Rusové jsou perzekvováni pouze za předpokladu, že útočí na ruské občany. Je to zajímavý trend, který je vidět v některých virech, které jsme analyzovali v nedávné době. Viry mají v konfiguraci možnost vyloučit ruské občany z dané infekce. Je to tak kvůli tomu, že ruská FSB zavírá občany Ruska, kteří jsou zapojeni do kyberzločinu. Můžeme tak vidět spoustu útoků, které míří z Ruka do jiných částí světa, ale velmi málo těch, které pochází u Ruska a míří do své domoviny. Michal Sálát (AVAST)

„Hloupá” a bezpečná domácnost

Vytvářet antivirové programy pro chytré televize je kvůli roztříštěnosti platforem, na kterých fungují, náročné a drahé. Zájem o zabezpečení ze strany uživatelů i firem je malý, to se ale v blízké době změní, protože naše chytré televize nemusí napadat jen cizí lidé, napadeni můžeme být i my sami.

Nejlepší obranou je chytrou domácnost vůbec nemít. Juraj Malcho ze společnosti ESET má tedy doma starou a „hloupou” televizi. „Vůbec netoužím po nějaké nové s kamerami a mikrofony, které někomu umožní ji použít proti mně jako špehovací zařízení,” vysvětluje.

Poslechněte si celý pořad Trendy o kybernetických hrozbách.

autoři: ono , Michael Rozsypal , vis
Spustit audio