AstraZeneca omezila dodávky do zemí EU jen proto, aby mohla prodat vakcínu za víc, cituje názor Evropské komise Politico

26. leden 2021

Evropská unie v pondělí vyzvala k přísné kontrole vývozu vakcín proti koronaviru. Podle Bruselu totiž britsko-švédská společnost AstraZeneca omezila dodávky do zemí EU jen proto, aby mohla prodat vakcínu jiným státům a za vyšší ceny. Píše o tom evropská verze on-line deníku Politico.

Nová kontrola by měla vyžadovat, aby farmaceutická společnost musela požádat o schválení mezinárodní dodávky vakcín.

Čtěte také

Na těchto krocích se dohodli evropští úředníci s představiteli členských států se zástupci britsko-švédského farmaceutického konglomerátu. AstraZeneca už v pátek informovala Brusel, že výroba vakcín bude daleko za smluvními závazky vůči Evropě. Firma podle unijních úřadů ale víc nevysvětlila.

Podle evropské komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové musejí být státy Unie v postoji naprosto jednotné. „Vývojáři vakcín mají společenskou a smluvní odpovědnost, kterou musí dodržovat,” uvedla s tím, že bude chtít vědět, jaké dávky firma vyrobila a komu byly dodány. Další setkání všech stran má proběhnout už ve středu.

„Naše důvěra byla vážně otřesena,“ varoval úředník Evropské komise citovaný Politicem. Firma AstraZeneca dosud nevydala žádné prohlášení a nereagovala ani na opakované žádosti o komentář ohledně skluzu ve výrobě, uzavírá Politico.

Demise italské vlády?

Jediná možná volba je pokus o restart, dočtete se v italském deníku La Repubblica, který se věnuje prohlubující se vládní krizi v Itálii. Premiér Giuseppe Conte má v úterý podat demisi. A pokud opět získá mandát od prezidenta Sergia Mattarelly, pokusí se znovu sestavit vládu. I s podporou demokratů a Hnutí pěti hvězd ale nemá absolutní většinu v Senátu, který o důvěře rozhoduje.

Čtěte také

Pro Conteho vládu je to zásadní týden. Začíná boj o hlasy centristů poznamenaný napětím a nejistotou. Premiér stál před křižovatkou a nakonec se rozhodl nečekat. Podle listu Conteho přesvědčili demokraté, pro které je zajištění stabilní většiny jediný způsob, jak kabinet zachránit. Teď se mají vyjádřit ti, kteří budou ochotní spolupracovat.

Podle Alessandra Di Battisty z Hnutí pěti hvězd si předseda vlády „zaslouží podporu dobrých lidí“. Za premiéra se postavil třeba italský ministr zahraničí Luigi Di Maio. Na Twitteru napsal, že země prochází jedním z nejhorších okamžiků, jaký kdy kvůli pandemii nastal. Vyzval proto k soudržnosti a spojení sil právě kolem ministerského předsedy.

Šéf vládních demokratů Nicola Zingaretti zas upozornil, že jeho strana stojí o to, aby v zemi byla „respektovaná vláda se širokou parlamentní základnou a silným proevropským systémem.” Řešení vládní krize podle něho musí být na vysoké úrovni. 

Biden přezkoumává celní válku s Čínou

Americký prezident Joe Biden zahájil proces přezkoumání obchodní války svého předchůdce Donalda Trumpa s Čínou. Nový šéf Bílého domu bude prý spolupracovat se spojenci na zastavení čínského neférového postupu v obchodních záležitostech. Píše o tom hongkongský deník South China Morning Post.

Čtěte také

Podle prezidentovy mluvčí je Biden nejprve vyhodnotí platné tarify. Obchodní válka, kterou s Čínou zahájil bývalý prezident Donald Trump v roce 2018, se před časem pozastavila. Tehdy Trump a čínský vicepremiér Liu podepsali dohodu, která Peking zavázala ke konkrétním cílům nákupu zboží a služeb v USA.

Bílý dům také provádí meziresortní kontroly dalších americko-čínských záležitostí, včetně Trumpova exekutivního výnosu, který americkým investorům zakázal provádět nové nákupy u tří čínských telekomunikačních firem.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související