Archiv Plus: Silvestry Svobodné Evropy

31. prosinec 2023

Záznamy silvestrovských pořadů rozhlasové stanice Svobodná Evropa se dochovaly ve fragmentární a často nedatované podobě zhruba od poloviny sedmdesátých let. A přestože humor a odlehčenější pořady nebyly hlavním tématem Svobodné Evropy, zůstala zachována řada pozoruhodných scének, anekdot, písniček, vzpomínek i přání. (Repríza.)

V těchto pořadech zaznívaly také archivní snímky staršího data, a právě proto si můžeme v našem pořadu poslechnout poetické novoroční přání Jiřího Voskovce.

Další vybranou „dvojitě“ archivní ukázkou je rozhovor lékaře a významné osobnosti společenského života první republiky Karla Steinbacha (patřil například mezi Čapkovy pátečníky), který žil od roku 1948 v americkém exilu, a novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky, spoluzakladatele Svobodné Evropy.

zpěvák Karel Kryl

Je nutno si uvědomit, že Svobodná Evropa byla stanice zpravodajsko-publicistická a zábavné pořady byly v jejím vysílacím formátu spíše na okraji. Přesto obsahují dochované nahrávky řadu velmi silných míst. Velkou hvězdou pořadů ze sedmdesátých a osmdesátých let byl přirozeně Karel Kryl – a to nejenom jako písničkář a básník, ale také vypravěč anekdot či účastník dramatických skečů.

Vybrali jsme jednu jeho méně známou píseň, jednu krátkou báseň, a také několik anekdot v jeho podání. Z živě natáčené besedy s herci Pavlem Landovským a Martinem Štěpánkem jsme vybrali dvě „historky z natáčení“ – od každého z účastníků jednu. K dispozici je přitom původní nesestříhaný záznam.

Čtěte také

Z několika dochovaných delších skečů jsme vybrali ukázku z fiktivní hry o slovenské rezistenci za turecké středověké okupace. Ta se přitom v lecčems podobala té novodobé, komunistické... Ve zpravodajské stanici byly samozřejmě v silvestrovském pořadu odvysílány i odpovídající zprávy – i z nich jsme vybrali alespoň jednu ukázku.

Z mnoha dochovaných anekdot jsme sestavili tři bloky, jeden z nich je věnován osobnostem prvního komunistického dvacetiletí. Z časových důvodů jsme pak téměř zcela opominuli hudební doprovod pořadů: písničky zahraniční i – s avizovanou výjimkou Karla Kryla – ty české.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související