Antibabiš nestačí. Liberální strany musí přijít s dobrým programem a jinými lídry, radí Klimeš

24. říjen 2017

Většina českých voličů si zvolila antisystémové strany, tradiční strany s výjimkou ODS a STAN ztratily. Nastává soumrak liberálního proudu v politice? „Tím si nejsem tak jist. Ale nabídka liberálních stran hájících demokratické instituce byla chabá a špatná. Před volbami jsem si povzdechl, proč je ta podobně volitelná partaj na pěti kandidátkách,“ připomíná David Klimeš, hlavní analytik týdeníku Ekonom.

Český volební systém ale zvýhodňuje větší strany, které tak mají relativně více mandátů než ty, co sotva překročily pětiprocentní uzavírací klauzuli. „Takže dohromady je jejich síla mizerná a musí začít debata o integraci. Je nutné, aby to přineslo něco navíc,“ dodává Klimeš.

Pokusy o spolupráci už tu byly. Například TOP 09 kandidovala spolu se Starosty a nezávislými, kteří před letošními volbami zkoušeli volební koalici s lidovci. Nakonec ale všechny tyto strany kandidovaly samostatně.


Pokud předsedové stran nepochopí preference svých voličů, tak těžko vytvoří střešní projekt, který o sobě řekne, že je liberální a proevropský. To nestačí.David Klimeš

„Hlavně TOP 09 nemá moc jiných šancí než s někým debatovat o spolupráci. Skoro třetina jejích voličů přešla k euroskeptické ODS, takže proevropská rétorika pro ně asi nebyla tak důležitá. ČSSD se vymezila proti Andreji Babišovi, ale 360 tisíc jejích voličů přešlo k ANO. Antibabiš nestačí,“ upozorňuje

Naopak šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka si nemyslí, že by stranám ubralo hlasy vymezování se proti Babišovi. „Politická reprezentace naopak selhala v tom, že voličům nedokázala vysvětlit, proč je Babiš takovým problémem,“ namítá.


Základním problémem bylo, že strany neměly lákavý program. A pokud ano, jako třeba ČSSD, tak nenabídly věrohodné lídry.Jakub Patočka

Nesouhlasí také s tvrzením, že by se voliči odkláněli od liberální demokracie – spíš za stranu hlásící se k těmto hodnotám mylně považovali i hnutí ANO. „Odklánějí se od představitelů liberální demokracie, kteří pro ně nejsou věrohodní,“ vysvětluje.

Nehrozí ale, že se ze tří malých stran po případné větší spolupráci stane jedna malá? „Myslím, že ne. Ti voliči se nikam neztratí. Součástí toho bloku mohla být i Strana zelených, a to by v prostém součtu znamenalo osmnáct procent. A možná by těch hlasů dostali mnohem víc,“ zdůrazňuje.

autor: všt
Spustit audio