Andrej Babiš: My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický pirátostát

4. červen 2021
Výrok týdne

Čtvrteční odchod poslanců KSČM z jednacího sálu sněmovny zhatil plány opozice na vyslovení nedůvěry vládě. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš hlavně obhajoval úspěchy svého kabinetu, který označil za úspěšný a zároveň odmítl podezření ze střetu zájmů. Podle politologů tak zahájil předvolební kampaň. Když hovořil o zahraniční politice, ostře se vyhradil proti Pirátům a jejich předsedovi Ivanu Bartošovi. Ale nebyl v tom sám.

My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický pirátostát.
My nechceme sdílet naše auta!
My nechceme sdílet naše byty!
My nechceme sdílet naší zemi!
My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament!

Andrej Babiš

Předvolební kampaň?

Opravdu šlo o zahájení volební kampaně? Andrej Babiš vede podle komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla kampaň permanentně. „A takových scén teď bude přibývat, je otázka, čeho se dočkáme v závěru,“ odpovídá.

Čtěte také

To, o čem ale premiér hovořil, tedy o migraci, nacionalismu, neexistenci jediné banky v českých rukou, antiunii a podobně, jsou podle komentátora opravdu témata, o kterých bude i celá kampaň ANO.

Podobný názor má i zástupce ředitele Sociologického ústavu Tomáš Kostelecký, který se domnívá, že se ANO bude snažit o hlasy lidí, kteří jsou spíš starší, a kteří by mohli volit SPD nebo KSČM. „Nemyslím, že se bude snažit naopak přetáhnout voliče TOP 09 nebo Pirátů.“

Ani styl řeči, který premiér ve sněmovně použil, prý není nic nového, Kostelecký ale netuší, jestli mu emoce rostou díky tématům, nebo jestli to není jen Babišova hra.

Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo a zástupce ředitele Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký.

 

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související