Kupka o nedůvěře vládě: K čemu by jinak byla opozice, kdyby po vládních faulech nezvedla hlas?

13. květen 2021

Politické uskupení Spolu a koalice Starostů s Piráty vyvolají začátkem června hlasování o nedůvěře vládě. Premiéra Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že krokům opozice nerozumí. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan ale vidí mnoho důvodů ke konání: „Nezvládnutá diplomatická krize po Vrbětické kauze, problémy pana ministra Arenbergera (za ANO), potvrzený střet zájmů premiéra Babiše…“

„To, co předvedl vicepremiér Hamáček v souvislosti s Vrběticemi, by v jiné zemi vedlo k automatickému pádu vlády. U nás už jsme ale trošku otupěli,“ komentuje Rakušan pozadí diplomatické roztržky, jež povážlivě zkalily nejasnosti kolem cesty do Ruska, kterou Jan Hamáček plánoval (ČSSD). Podle svých slov s úmyslem neuskutečnit ji.

Čtěte také

Hlasování o nedůvěře se má odehrát až v červnu. „Byla to naše podmínka – že nebudeme hlasy poskytovat dříve, než poslední z ruských diplomatů, kteří mají opustit Českou republiku, skutečně neodjedou. Do té doby, byť s vládou velmi a velmi nesouhlasíme, by měla mít legitimitu, aby to dotáhla do konce.“

Předseda Starostů a nezávislých má za to, že se opozice nemůžeme nečinně dívat na rozvrat společnosti a chaos v přímém přenosu. Připomíná ale, že celou věc odstartovali komunisté, když v dubnu rozhodli o ukončení tolerance vlády Andreje Babiše.

„K čemu by byla opozice?“

Pokud by opozice nechala aktuální situaci bez reakce, ztratila by fakticky smysl své existence, domnívá se místopředseda ODS Martin Kupka:

„Představa, že bude v České republice možné běžně tolerovat vládu, která nemá jasně vyjádřenou důvěru, by znamenala rozklad standardního demokratického parlamentního systému a přehlížení vážných problémů.“

Čtěte také

A jednat je třeba i v situaci, kdy prezident deklaroval svůj záměr nechat dovládnout stávající kabinet. Politika má totiž i symbolickou rovinu.

„K čemu by byla opozice, kdybychom se měli spolehnout, že žádný z faulů vlády nepovede k tomu, že by opozice zvedla svůj hlas – ať už proto, že je třeba v tu chvíli naléhavá kauza Vrbětice, je krátce před volbami, právě pršelo a nebo naopak bylo hezky,“ ptá se Kupka.

A je přesvědčený o tom, že na nastalou situace opozice nutně reagovat musí. Kdyby totiž nevyvolala hlasování o nedůvěře, když to vláda sama udělat odmítla, fakticky by rezignovala na svou základní funkci, tvrdí občanský demokrat.

Hosty byli:
Vít Rakušan, předseda hnutí STAN
Martin Kupka, místopředseda strany ODS
Milan Feranec, poslanec ANO

Člen vládního hnutí ANO Milan Feranec ale považuje celou akci za politické rozhodnutí:

„Opozice vždycky chce vyvolat nedůvěru, ale nemyslím si, že to něčemu prospěje. Diplomatický konflikt tato vládla zvládla velmi dobře – poprvé se srovnal počet lidí na velvyslanectvích,“ říká a dodává, že diplomatická roztržka už skončila a vše je nyní na vyšetřovacích orgánech.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související