Richterová: Původní stanovisko KSČM bylo, že bude pro vyslovení nedůvěry. Proto to celé dávalo smysl

4. červen 2021

Po mnohahodinovém jednání se vládě Andreje Babiše (ANO) podařilo ustát hlasování o nedůvěře. Na stranu opozice se totiž nepostavili komunisté, kteří v průběhu hlasování odešli ze sálu a nepřímo tak podpořili stávající kabinet. „Ani nevím, jestli mám pocity spokojenosti. Trvalo to třináct hodin a té obrovské energie, co se tam vyplýtvalo, je mi líto,“ hodnotí předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Opozice podle něj přistoupila k celému hlasování špatně. „Neměli to připravené obsahově, ani technicky,“ tvrdí s tím, že celé jednání ze všeho nejvíc připomínalo divadlo. Ostatně prostory sněmovny dříve coby divadelní sál skutečně sloužily, glosuje.

Čtěte také

Vondráček má za to, že pokud opozice potřebuje 101 hlasů, měla by si je nejprve zařídit – a až poté vyvolat hlasování.

Vojtěch Filip (KSČM) – šéf strany, která o výsledku de facto rozhodla – připomíná, že komunisté jsou suverénní politický subjekt a rozhodnutím odejít ze sálu se distancovali jak od vlády, tak od opozice.

„Vládě nedůvěřujeme a opozice s námi nebyla schopná jednat. Neoslovili nás, je to jejich chyba,“ ukazuje na viníka nezdaru.

Hosty byli:
Vojtěch Filip, KSČM, předseda strany, poslanec
Radek Vondráček, ANO, místopředseda hnutí, předseda Poslanecké sněmovny
Olga Richterová, Piráti, místopředsedkyně strany, poslankyně
Josef Mlejnek, politolog, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti) ale tvrdí, že její strana s komunisty jednala a ti dokonce přislíbili nedůvěru vládě podpořit. „Původní stanovisko komunistů bylo, že budou pro vyslovení nedůvěry. Proto to celé samozřejmě dávalo smysl.“

Když nic jiného, alespoň se ukázalo, kdo drží u moci vládu, která má jeden z nejhorších výsledků boje s pandemií na světě, říká pirátka. „Je to vláda, která je téměř v objetí s komunisty. Teď je jasně vidět, kdo hraje na které straně hřiště,“ uzavírá.

Babiš: Opozice všechno prodala cizákům

Premiér Babiš přitom nevnímá KSČM jako podporovatele vlády, řekl Radiožurnálu.

Čtěte také

„Ne, určitě nepodporují vládu. Ale sedí ve sněmovně třicet let a viděli ty hrůzy, jak to tady zničili – banky, kupónová privatizace...“ vyjmenovává na adresu opozice, zejména koalice Spolu složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

„My jsme všechno prodali cizákům,“ kritizuje Andrej Babiš.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Renaty Kropáčkové.

Spustit audio