Andrej Amalrik odhadl s předstihem zánik Sovětského svazu

11. květen 2023

Před pětaosmdesáti lety, 12. května 1968, se v Moskvě narodil Andrej Amalrik. Na přelomu 60. a 70. let se proslavil knížkou, v níž předpověděl zánik Sovětského svazu. Česky vyšla v exilu a pro ty, kterým se dostala do ruky, to bylo mimořádně zajímavé čtení – jak v pořadu Portréty potvrdí historik Eduard Burget.

Jednou z pomyslných poznávacích značek totalit se stalo číslo 1984 – letopočet z názvu románu George Orwella. Knížka vyšla v roce 1948, a jak se rok 1984 blížil, měla řada spisovatelů, publicistů nebo politologů potřebu odhadovat, jak to v onom roce bude na světě vypadat.

Čtěte také

Jedním z nich byl i ruský spisovatel Andrej Alexejevič Amalrik. Jeho esej vyšel pod  názvem Udrží se Sovětský svaz do roku 1984? česky pouze v exilu. Do Československa se knížka tajně dovážela a svého času to byl text, který ovlivnil řadu lidí – občas z něj citoval například Václav Klaus. Jenže po letech se zapomnělo jak na Andreje Amalrika, který zemřel velmi mladý, tak na jeho dílo.

Amalrik byl kvůli nesouhlasu s oficiálním výkladem ruských dějin vyloučen v roce 1963 ze studia historie na Moskevské státní univerzitě a pracoval v dělnických profesích. Psal divadelní hry v duchu absurdního dramatu, ve kterých se mimo jiné zamýšlel nad vztahem Sovětského svazu a Číny.

Paže světových tyranů

Právě za tyto hry byl odsouzen k vyhnanství na Sibiři, odkud se v roce 1966 vrátil a nastoupil do tiskové agentury APN. Kvůli účasti na akcích sovětských disidentů a také kvůli stykům se západními novináři byl koncem roku 1968 z agentury vyhozen a pracoval jako listonoš.

Čtěte také

Na přelomu jara a léta 1969 napsal esej Přežije Sovětský svaz do roku 1984? Předpověděl rozpad Sovětského pod tíhou sociálních a etnických rozporů a katastrofální války s Čínou. Popsal SSSR jako nestabilní, hospodářsky slabý a etnicky roztříštěný útvar.

V květnu 1970 byl Amalrik zatčen a do roku 1973 vězněn nejprve v pracovním táboře v Novosibirské a Magadanské oblasti, po propuštění tam musel zůstat ve vyhnanství a do Moskvy se vrátil v roce 1975. O rok později využil možnosti vystěhovat se do Nizozemí. Zemřel v listopadu 1980 při dopravní nehodě, když cestoval do Španělska na konferenci o lidských právech.

V červnu 2007 americký prezident George Bushe na mezinárodní konferenci prodemokratických aktivistů v Praze řekl: „K poražení tyranie je třeba podporovat síly svědomí, které podkopávají represivní společnosti zevnitř. Sovětský disident Andrej Amalrik přirovnal tyranský stát k vojákovi, který má ustavičně namířenu zbraň na svého nepřítele – dokud mu neochabnou paže a vězeň neunikne. Role svobodného světa je vyvinout tlak na paže světových tyranů a posílit vězně, kteří se snaží urychlit jejich pád.“

autor: David Hertl
Spustit audio

Související