Analytik: Není to fér souboj. Na morálce Ukrajinců by záležely boje ve městech, pokud Rusku nevyjde rychlá invaze

24. únor 2022

Rusku jde primárně o to zničit protileteckou obranu Ukrajiny a její letectvo obecně. „Obklíčit Kyjev, obsadit strategické body, obklíčit ukrajinskou armádu a zničit její logistickou podporu – tímto směrem teď Rusko směřuje,“ popisuje Michal Smetana z Katedry bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity.

„Není to bohužel pro Ukrajinu fér souboj,“ připouští Smetana. A to přesto, že je ukrajinská armáda v mnohem lepším stavu než v roce 2014.

Čtěte také

„Přesto je kvalitativně i kvantitativně mnohem slabší než ruská armáda, která je lépe připravená i vyzbrojená. V tuto chvíli má Ukrajina jen malou šanci zvrátit ruskou invazi.“

Smetana připomíná, že ačkoliv Ukrajina i Rusko dávají na armádu srovnatelné procento svého HDP, to ruské procento se počítá z mnohem větší ekonomiky a modernizace ruských jednotek probíhá výrazně delší dobu.

Pokud Rusku vyjde ta první rychlá invaze, tak může odříznout ukrajinskou armádu, obklíčit Kyjev, obsadit strategické posty a vyměnit vládu.
Michal Smetana

„Ano, morálka určitě hraje svou roli a v životě bych si netroufl zpochybňovat vůli Ukrajinců bránit svou zemi. Ale přece jen to má nějaké fyzické limity,“ upozorňuje analytik a uvažuje:

„Kdyby došlo na skutečně brutální střety například ve městech, bylo by to pro Rusko velmi nákladné, velmi složité a určitě to Kreml nepreferuje. Tam by opravdu mohlo docházet k dlouhým a krvavým bojům. A tam by na té morálce mohlo skutečně velmi záležet.“

„Ale pokud Rusku vyjde ta první rychlá invaze, tak může odříznout ukrajinskou armádu, obklíčit Kyjev, obsadit strategické posty a vyměnit vládu tak, aby byla ochotná vyjít Rusku vstříc – a to by se Rusku mohlo podařit,“ dodává Smetana.

Poslechněte si celý rozhovor i Speciál Plusu a Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , kac
Spustit audio