Alfred Fuchs - umučený konvertita

2. leden 2014

Katolický konvertita, překladatel, novinář a spisovatel. Alfred Fuchs se narodil 23. června 1892 v pražské židovské rodině.

Alfred Fuchs se narodil 23. června 1892 v pražské židovské rodině. V mládí prošel různými vlivy a po první světové válce vstoupil do národně-socialistické strany a pracoval v jejím tiskovém odboru. Poté, co svou konverzi ke katolictví dovršil křtem, stranu i její tiskový odbor opustil. V letech 1923–1939 pracoval na tiskovém odboru Předsednictva vlády.

Ve třicátých letech patřil k Čapkovým pátečníkům. Publikoval v řadě novin a časopisů, překládal z němčiny a latiny a vydal řadu odborných studií (mimo jiné skvěle analyzoval moc, propagandu a média) i několik beletristických prací.

Po nacistické okupaci byl zbaven svého místa, odmítl emigrovat a po několika výsleších na gestapu byl v říjnu 1940 zatčen. Umučen byl 16. února 1941 v koncentračním táboře Dachau.

Mezi jeho nejdůležitější knihy patří: Oltář a rotačka (1930), autobiografický román přibližující širší souvislosti Fuchsovy konverze. Autorita (1930), studie o potřebě a problematice autority a jejích různých podobách. Zákulisí novin (1931) s podtitulem Psychologie novinářského povolání. Až překvapivě aktuální úvahy o žurnalistice a žurnalistech. Propaganda v demokracii a v diktaturách (1938) - srovnání propagandy totalitních režimů (Německo, Rusko, Itálie) s propagandou demokratickou, konkrétně československou. Zásadní je posmrtně vydaný výbor Křesťanství a svět (1948), který obsahuje kromě vybraných pasáží z řady Fuchsových knih i ukázky z jeho časopisecké publicistiky.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio