Alexandr Mitrofanov: Válka proti Ukrajině přinesla většině Rusů spokojenost s vlastním životem

30. srpen 2024

Kdybych tady uspořádal kviz s otázkou, jaký vliv mělo na pocit spokojenosti se životem obyvatel Ruské federace rozpoutání války proti Ukrajině, nejsem si jistý, jestli by se vyskytl nadpoloviční počet správných odpovědí.

Středoevropská mentalita by tady totiž byla nepoužitelná. Podle ní válka znamená bídu a utrpení tam, kde bezprostředně probíhá, a snížení životní úrovně v zemích, které jsou do ní zataženy.

Takto uvažující účastník kvizu by zřejmě odpověděl, že se válkou kvalita života v Rusku snížila, tudíž by měla poklesnout i spokojenost obyvatel. A je to ve skutečnosti úplně jinak. 

Čtěte také

Levada Center je jediná ruská agentura, jejímž průzkumům se dá důvěřovat. Právě vydala příslušné výsledky a ty praví, že v červenci bylo v Rusku spokojeno se svým životem 54 procent dotázaných.

Je to blízko dosud zaznamenané nejvyšší spokojenosti, která – pozor! – byla naměřena také v průběhu války proti Ukrajině, konkrétně v dubnu 2023.

Nejspokojenější jsou mladí Rusové ve věku do 24 let. Je to 75 procent respondentů. A dvě třetiny obyvatel, přesně 66 procent, hledí s jistotou do nejbližší budoucnosti. Vedou opět mladí lidé do 24 let, mezi nimiž jde o 87 procent dotázaných.

Proč je jim ve válce tak dobře?

Výsledky průzkumu obsahují mnoho dalších údajů, ale schválně jsem zdůraznil ty, které ukazují nálady mezi ruskou mladou generací. Kanál na YouTube s názvem Živoj gvozď, který se snaží navazovat na tradici zakázané rozhlasové stanice Echo Moskvy, mluvil o výsledcích tohoto průzkumu s vědeckým šéfem Levada Centru Lvem Gudkovem.

Čtěte také

Moderátorka neskrývala své zděšení faktem, že v době, kdy Rusko vede agresivní válku, roste spokojenost průměrných Rusů s jejich životem. Zvláště jí ležela v hlavě spokojenost mládeže. Profesor Gudkov jako vždy odpovídal přímo, bez přikrášlování situace a bez iluzí ohledně jejího vývoje.

Podle něj spokojenost průměrných Rusů roste právě proto, že je válka. Přebudování ekonomiky na válečný model znamenalo značné investice – vzrostl počet pracovních míst a rostou výplaty.

Za to jsou pracující, kteří na situaci profitují, vděčni Putinovi. Inflaci, která současně znehodnocuje část jejich příjmů, nejsou mentálně schopni spojit s válkou, natož s Putinem. Nadávají za to obchodníkům nebo mafiím.

Čtěte také

Mládež je obecně na vyšší intelektuální úrovni, ale vědomě odmítá byť uvažovat o politice. Jde za kariérou a penězi, což se většině daří.

Mladých lidí je obecně málo kvůli nízké porodnosti, mají vyšší vzdělání a jsou víc připravení na moderní technologie než starší generace. Vydělané peníze používají na zábavu a zvyšování životního standardu, nic jiného pro ně nemá význam. 

Alexandr Mitrofanov

Pro pochopení, s čím se setkal svobodný svět v podobě současné ruské společnosti, jsou tyto údaje cenné. Vraždění Ukrajinců průměrné Rusy nevzrušuje. Ani náhodou.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio