Alexandr Mitrofanov: Návrat ztracených dětí z ruské opozice

1. březen 2019

V ruské opozici jsou dnes i lidé, kteří bývali ve vysokých oficiálních funkcích.

Je to například někdejší premiér Michail Kasjanov nebo někdejší poslanci Dumy otec a syn Gudkovové. Také před čtyřmi lety zavražděný Boris Němcov byl v minulosti vicepremiérem ruské vlády. Směrem z oficiálních struktur do opozice se už ale téměř nikdo nepřesouvá. Zato se v opozičních kruzích živě reaguje na každý odchod viditelné postavy do náruče Kremlu.

Alexandr Mitrofanov: Zemřel Sergej Jurskij, jeden z posledních ruských kulturních velikánů

Divadelní a filmový herec, recitátor, režisér a spisovatel Sergej Jurskij zemřel v Moskvě ve věku nedožitých 84 let

Každá národní kultura má mimořádně nadané umělce. A pak má mimořádně nadané umělce, kteří se vyznačují i důstojností a občanskou statečností.

Právě teď se v sítích probírá obrácení někdejší opoziční aktivistky, čtyřiatřicetileté Marie Baronovové, která začíná novou kariéru v hlásné troubě režimu, televizi Russia Today (RT).

Baronovová byla po protestech před sedmi lety obviněna z podněcování masových nepokojů, ale stíhání bylo zastaveno kvůli amnestii k 20. výročí ruské ústavy. V roce 2012 neúspěšně kandidovala do Koordinační rady ruské opozice.

V letech 2014 až 2017 vedla projekt pomoci politickým vězňům a jejich rodinám zřízený Michailem Chodorkovským a Alexejem Navalným. V roce 2016 neúspěšně kandidovala do Dumy jako nezávislá na kandidátce Chodorkovského Otevřeného Ruska, pak byla zvolena do rady této organizace a stanula v čele moskevské pobočky.

Režim může existovat ještě dlouho

S Navalným se však rozhádala a z Otevřeného Ruska v roce 2017 odešla. K nástupu do RT, kde má dělat šéfredaktorku charitativního projektu, dostala otázku, zda činnost této televize považuje za správnou věc. „Považuji za správné to, co dělají v oblasti, které se věnuji. Jinak jsem ruská patriotka, miluji svou vlast,“ řekla.

Alexandr Mitrofanov: Kreml ve snaze uklidnit společnost zkouší osmdesát let staré metody

Vladimir Putin

Země podle 45 procent respondentů v průzkumu ruské agentury Levada Centr nejde správným směrem. Vladimiru Putinovi v průzkumu agentury VCIOM důvěřuje jen 32,8 procenta dotázaných.

Ruské národovectví a odtažitý vztah k západním demokraciím má společný s dalším mladým člověkem, který ušel cestu z opozice do oficiálních struktur. Osmatřicetiletý novinář Oleg Kašin se stal v roce 2010 terčem atentátu a byl v ohrožení života. Tento fakt spolu s jeho mimořádnou pracovitostí v médiích a na sítích z něj udělal veřejně známou postavu.

V roce 2012 byl zvolen do Koordinační rady ruské opozice, která se však brzy rozpadla kvůli vnitřním neshodám. Kašin píše sloupky o ruském životě, ale kvůli rodinným okolnostem to dělá téměř výhradně ze zahraničí, nejdříve ze Švýcarska, nyní z Velké Británie.

Snaží se být ve svých postojích obojetný, kritizuje současnou moc, ale netají se ruským nacionalismem a nostalgií po sovětských dobách. Ačkoli má svůj pořad na neoficiální televizi Dožď, vystoupil nedávno jako host propagandistického pořadu státní televize Rossija 1.

Alexandr Mitrofanov

Řekl tam, že Oleh Sencov, ukrajinský politický vězeň v Rusku, je nepřítelem ruských lidí. To je v souladu s jeho jiným výrokem: „Je hloupé popírat, že to není tak, že národy jsou si rovny. Jedny mají větší přínos, druhé menší a třetinu vůbec tvoří, s odpuštěním, Ukrajinci.“

Přestup Baronovové a Kašina podrobili kritice pouze Putinovi odhodlaní protivníci. Ostatně dějiny včetně ruských ukazují, že režim může existovat ještě dlouho a když se zhroutí, netěží z toho jeho reální odpůrci, ale jeho spolupracovníci.

Spustit audio