Alexandr Mitrofanov: Navalnyj středobodem velké politiky

11. září 2020

Některá ruská a internacionální média včetně časopisu Der Spiegel zveřejnila zprávu, že Alexej Navalnyj, který se nachází v berlínské klinice Charité, kde je léčen po otravě jedem novičok v Rusku, zaznamenal značné zlepšení zdravotního stavu.

Údajně je téměř v pořádku psychicky a prognóza zní, že bude moci být na 90 procent fit i co se týče fyzické stránky.

Čtěte také

Zprávy uváděly, že Navalnyj komunikuje a dobře si vybavuje, co se dělo bezprostředně před tím, než byl otráven. Z tohoto důvodu byla údajně značně zpřísněna policejní ochrana ruského opozičního politika, aby nedošlo k novému atentátu.

I když vzápětí Navalného mluvčí Kira Jarmyšová potvrdila pouze to, že Alexej je při vědomí a reaguje na okolí, a zbytek nazvala značným přeháněním a faktickými nepřesnostmi, je třeba věnovat této informaci velkou pozornost.

Alexej Navalnyj se totiž v těchto dnech stal středobodem velké politiky, která přesahuje Rusko a vlastně i Evropu. Mění se vztah k ruskému režimu a dokonce z úst německé kancléřky Angely Merkelové, která do poslední chvíle chtěla zachránit rusko-německý projekt Nord Stream 2, znějí slova, že Navalného otrávení může zpečetit osud tohoto plynovodu z Ruska do Německa.

Když vítězí hrubá síla

Negativní postoj vůči Kremlu zaujímá stále více členských zemí EU. A rovněž ve Spojených státech, kde prezident Donald Trump tradičně brzdí jakoukoli odvetnou činnost státu proti Putinovým výpadům, jsou slyšet i na nejvyšší úrovni odsudky kvůli kauze Navalnyj.

Čtěte také

Západní lídři dali Moskvě podmínku: musí začít otrávení opozičního politika vyšetřovat a musí kauzu uspokojivě vysvětlit. Jenže z ruského hlavního města zní naprostý opak. Ministerstvo zahraničních věcí – jak uvedlo, s Putinovým souhlasem – na Německo zaútočilo s tím, že se chová nepřípustně a využívá kauzy Navalnyj pro diskriminaci Ruska ve světě. O patro níž, na úrovni poslanců Státní dumy, Němce otevřeně obviňují, že Navalného otrávili sami, aby poškodili Kreml.

Moskva v oficiálním prohlášení ministerstva zahraničí pohrozila Německu, EU a NATO, že v případě, že Němci se nebudou chovat tak, jak si to Rusko představuje, dojde k těžkým následkům v mezinárodních vztazích, za které bude odpovědný Západ. Jinými slovy zašel Vladimir Putin ve svém pohrdání západními politiky tak daleko jako nikdy předtím. Jako by jim vzkazoval: budu si dělat, co uznám za vhodné, budu vás ponižovat, jak se mi zachce, a vy mi stejně nic neuděláte, protože mám jaderné bomby a rakety.

Alexandr Mitrofanov

V kauze Navalnyj nejde jen o osobní drama ruského opozičníka. Použití chemické zbraně je porušením dohod, které podepsal i ruský stát. Jde o hrubý zásah do mezinárodního práva. Putin se chová tak, jak dostal do vínku v leningradských pouličních ganzích, ve kterých vyrůstal. Vítězila tam jen hrubá síla.

Jestliže teď Západ ustoupí, podepíše rozsudek pomalé smrti svých hodnot.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio