Advokát: Jde o soudní proces s potenciálním prezidentským kandidátem. Před takovým úkolem žádný soud v Česku ještě nestál

12. září 2022

Jedna z nejsledovanějších politických kauz se po několika letech dostává do soudní síně. Pražský městský soud začal projednávat kauzu Čapí hnízdo, ve které je kromě bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) obžalovaná i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Proč se kauza dostala k soudu až po sedmi letech a v čem měl podvod spočívat?

Už od roku 2015 policie na základě trestního oznámení vyšetřuje projekt Čapí hnízdo, který měl podle všeho Andrej Babiš prezentovat jako malou firmu. Jeho kolegyně Jana Nagyová pak zařídila, aby projekt získal dotaci ve výši 50 milionů korun. Dotace mohly čerpat pouze malé a střední podniky, ale podle obžaloby byl žadatelem ve skutečnosti velký holding Agrofert.

Čtěte také

Nagyová je nyní obžalovaná z dotačního podvodu a hrozí jí deset let ve vězení. Stejně je na tom Babiš, který je obviněný z pomoci k dotačnímu podvodu. Státní zástupce ale odmítá vězení, a proto navrhl tříletou podmínku a finanční trest v hodnotě 500 tisíc korun pro Nagyovou a 10 milionů pro šéfa hnutí ANO.

Jak uvedla reportérka Českého rozhlasu z investigativního týmu Markéta Chaloupská, proces začíná deset dní před komunálními volbami a toho expremiér velmi dobře využil.

Před víkendem na pátečním jednání sněmovny prohlásil, že jde o první politický proces od revoluce a že prý kauza ovlivní nadcházející komunální i senátní volby. Nakonec se také nechal slyšet, že netrpí utkvělými představami, že po něm jdou, ale existují jasné důkazy, že tomu tak skutečně je.

Babiš ovšem vůbec nevysvětlil podstatu celé kauzy a tedy to, proč vyvedl farmu Čapí hnízdo, která se tehdy jmenovala ZZN AGRO Pelhřimov, ze skupiny Agrofert. Na své nevinně trvá i Nagyová.

Soud počítá s mediálním zájmem, už nastavil pravidla

První den u soudu přečte zástupce Jaroslav Šaroch obžalobu, ke které se budou moci Babiš i Nagyová vyjádřit. Proces je zatím naplánovaný na třináct dní a soudce se chystá vyslyšet kolem čtyřiceti svědků mezi nimiž bude například Jaroslav Faltýnek, expremiérova žena Monika, ale také jejich syn Andrej Babiš mladší.

V případech takovéto závažné hospodářské kriminality podobné věci skutečně trvají půl dekády.
Martin Richter

Od celého procesu se také očekává velký mediální zájem, který se začal řešit už předběžně. Rozhodlo se o zavedení vstupenek, bez kterých justiční stráž nikoho nepustí do místnosti. Případ navíc bude soudit Jan Šott, který po předchozích zkušenostech a ostré kritice zakázal médiím během soudu dělat kamerové záznamy, a povoleny tak budou pouze zvukové nahrávky.

Případ protahoval státní zástupce

Podle advokáta Martina Richtera z Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy bude soud stát před velmi těžkým úkolem, který je v České republice ojedinělý.

„Je zde šance, že před takovým úkolem ještě žádný soud v Česku nestál, a to vzhledem k tomu, že se nejenom jedná o aktivního politika, ale také o potenciálního prezidentského kandidáta, který má šanci uspět. Samotnou kauzu to pak činí velmi citlivou,“ říká Richter, podle kterého by byla situace ještě složitější v případě, že by Babiš vyhrál prezidentské křeslo poskytující imunitu.

Čtěte také

Celý spor se mu navíc zdá velmi zdlouhavý. Nemyslí si ale, že by na vinně byly orgány činné v trestním řízení. Spíše se domnívá, že za protáhnutí případu může specifický pohled dozorujícího státního zástupce, který se po určitou dobu snažil trestní stíhání zastavit a kauzu odmítal pustit před soud.

„V případech takovéto závažné hospodářské kriminality podobné věci skutečně trvají půl dekády, nicméně během takové doby dojdou k soudnímu rozhodnutí. To, že jsme na začátku soudního procesu, tak spíše ukazuje, že se jedná o velmi pomalou kauzu,“ míní Richter.

Problémy na evropské úrovni

Dotační úniky mohou zkomplikovat situaci obviněným, ale i Česku na vyšších stupních. Obvinění mají tzv. o jeden trestný čin navíc, jelikož se jedná o čin spáchaný na úrovni EU a jde o poškození jejích zájmů. Jelikož se jedná o závažnou trestnou činnost, propíše se jim i do trestné sazby.

Hosté:
Markéta Chaloupská, reportérka Českého rozhlasu z investigativního týmu 
Martin Richter, advokát z Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně

„Z hlediska českého státu je to samozřejmě choulostivější otázka, protože ta kauza bude mít podle očekávání ještě nějaké souvislosti z hlediska vracení finančních prostředků i z hlediska důvěry EU ve vztahu k českým orgánům. Takže nějaká konotace tam nepochybně bude,“ dodává Richter.

Poslechněte si celé Téma dne s Martinem Matějkou.

autoři: Martin Matějka , vkry
Spustit audio

Související