Adam Černý: Olympiáda v Tokiu na virovém vlásku

3. únor 2021

O rok odloženou olympiádu v Tokiu ohrožuje příslovečný slon v místnosti, o kterém se veřejně mluví nepříliš nahlas, pokud vůbec. Oním slonem je riziko nárůstu onemocnění covid-19, kvůli němuž si čtyři pětiny Japonců myslí, že by jejich země neměla hry hostit ani letos. Na vládní úrovni je však cítit váhání. Proč?

Pořádat olympijské hry bylo po dlouhou dobu pro hostitele velkou a prestižní událostí, přestože zpravidla vyšly dráže, než se původně předpokládalo, a navzdory opakujícím se sporům o osudu nákladných sportovišť, jakým například byl a je baseballový stadion v jihokorejském Soulu, pro který se pracně hledá obecnější využití, než byl původní, jednorázový turnaj.

Čtěte také

Takovéto spory však vyhlížejí jako zanedbatelné hašteření ve srovnání se starostmi, které pořadatelům přinesl vpád covidu-19. Dnes se loňské rozhodnutí odložit hry z roku 2020 o dvanáct měsíců ukazuje jako nemístně optimistické.

Při prvním nástupu koronakrize japonská vláda, která je faktickým garantem pořadatelství, ačkoli oficiálně je jím vždy hostitelské město, mohla doufat, že během ročního odkladu se podaří vyvinout a v dostatečném množství vyrobit účinnou vakcínu a naordinovat ji tak velkému počtu lidí, aby se z vrcholného sportovního soutěžení nestala nepřijatelně riskantní událost nebo dokonce pohroma.

Olympiáda, politika a vlastní zdraví

Tento předpoklad se nenaplnil a možné důsledky šíření nových a rychleji se šířících variant viru posilují dohady o osudu olympiády.

Čtěte také

Vládní mluvčí sice dementoval zprávu londýnských Timesů, že kabinet zvažuje další odklad či zrušení olympiády, ale jeden z klíčových ministrů Taro Kono, který v minulosti šéfoval diplomacii a také obraně a který v současnosti odpovídá za organizaci očkování, uvažuje nahlas jinak. Podle něj musí mít olympijský výbor už teď plán B nebo třeba i plán C.

Klíčové čtyři podmínky pro uspořádání her popsal Takeši Nijinami, ekonomický poradce premiéra, jinak šéf pivního gigantu Suntory. Je to zastavit nynější růst případů nákazy, zavést povinnost používat obdoby české e-roušky, nejpozději od počátku února v masovém měřítku zahájit očkování a otestovat efektivitu opatření na nějaké jednorázové větší sportovní akci.

Splnit všechny tyto popsané podmínky se nezdá v tuto chvíli pravděpodobné, i když ne zcela vyloučené.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Osud tokijské olympiády však zásadním způsobem ovlivňují nejen zdravotní ohledy, ale domácí politika. V čele vlády stojí teprve od loňského podzimu Jošidide Suga a ten musí nejpozději letos na podzim obhájit svou pozici v čele Liberálně demokratické strany ve volbách. A v nich voliče, jak průzkumy ukazují, více než olympiáda zajímá vlastní zdraví.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio