Adam Černý: Gibraltarská skála před summitem o brexitu

23. listopad 2018
Zájem Španělska vyřešit pozůstatek britského impéria na Iberském poloostrově je dlouhodobý

Jedno z pravidel mnohostranného vyjednávání zní, že pokud má někdo nějaký zapeklitý problém, který ostatní příliš nezajímá, je užitečné ho řešit zkraje.

Anebo s ním vyrukovat až na poslední chvíli s hrozbou veta, aby se nedal jen tak odbýt.

Thomas Kulidakis: Brexit, Francie, Španělsko a zahraničně politická důvěryhodnost EU

Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker po setkání v Bruselu

Setkání předsedy Evropské unie a šéfky britské vlády se obešlo bez velkých gest a tiskových konferencí. Není se co divit.

Právě k takovému manévru se uchýlila španělská vláda v okamžiku, kdy se takříkajíc veze pod střechu smlouva o odchodu Spojeného království z Evropské unie, aby ji mohlo 28 prezidentů a premiérů v neděli podepsat.

Premiér Pedro Sánchez dal takto na vědomí, že je připraven na poslední chvíli zablokovat dohodu o brexitu, pokud nedostane černé na bílém, že pro Španělsko zásadní problém Gibraltaru, strategické britské skály při západním vstupu do Středomoří, se bude řešit mezi Madridem a Londýnem.

Vzkaz nešel jen diplomatickou poštou, jak by bylo obvyklé a žádoucí, ale premiér Sánchez ho v krátké a úderné formě zveřejnil na svém účtu na sociální síti Twitter, což napovídalo, že vzkaz byl určen spíše domácí veřejnosti.

Gibraltarská rozehrávka na poslední chvíli

Zájem Španělska vyřešit pozůstatek britského impéria na Iberském poloostrově je dlouhodobý a do značné míry pochopitelný, stejně jako je pochopitelný zájem Londýna tuto výspu co nejdéle udržet, a stejně tak je pochopitelné, že vzhledem k nemožnosti řešit tuto otázku silou, lze se k němu vrátit pouze v okamžiku, kdy ho lze přibalit k jinému tématu, na němž má zájem více zemí.

Jan Bednář: Spor o Gibraltar budí emoce

Jan Bednář

Tak jako se rozvod dvou lidí spjatých po léta v manželství neobejde bez emocí, i když jsou to lidé dospělí a v běžném životě rozumní, tak ani odchod Británie z Evropské unie neprojde úplně bez rozčílení.

Přesně o to se Španělsko nyní pokouší, ale pravděpodobnost, že uspěje, není velká především proto, že když už se podařilo dát dohromady text dohody o brexitu, všichni ostatní členové Evropské unie mají pramálo chuti učinit ji rukojmím jedné země a jednoho nesouvisejícího tématu.

Tak jako Británie musela od chvíle, kdy se rozhodla vystoupit z Evropské unie, počítat, že bude vyjednávat v pro ni nevýhodném formátu jedna vůči sedmadvaceti, podobně si musí být španělský premiér vědom, že se jeho gibraltarská rozehrávka na poslední chvíli nesetká u ostatních s velkým porozuměním.

Proto se dá očekávat, že buď se najde nějaká kompromisní formulace anebo doprovodné ujišťující prohlášení týkající se budoucnosti Gibraltaru anebo ještě spíše, že Španělsko se dočká kompenzace, za to, že stáhne svou hrozbu vetem, někde jinde a jindy, například při již začínajícím jednání o společném unijním rozpočtu na příští léta.

Adam Černý

Taková rošáda nemusí vyhlížet příliš vábně, natožpak elegantně, v diplomacii by však nebyla první, ani poslední. Jen premiér Pedro Sánchez ještě nemůže vědět, že zda si tím, že svou hrozbu zveřejnil, nezúžil vlastní manévrovací prostor.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.