Jan Bednář: Spor o Gibraltar budí emoce

3. duben 2017

Tak jako se rozvod dvou lidí spjatých po léta v manželství neobejde bez emocí, i když jsou to lidé dospělí a v běžném životě rozumní, tak ani odchod Británie z Evropské unie neprojde úplně bez rozčílení.

Ukázalo se to znovu v minulých dnech, hned poté, co britská premiérka Tereza Mayová předložila předsedovi Evropské rady, bývalému polskému premiérovi Donaldu Tuskovi své rozhodnutí zahájit brexit vyvoláním článku 50 Lisabonské smlouvy.

Hned první velký mezinárodní spor vyvolal předběžný návrh zásad jednání Evropské unie o odchodu Británie z tohoto společenství, v němž se objevila věta, která vyvolala silné emoce v Londýně – a nejen tam – ohledně budoucnosti poloostrova Gibraltaru, nepatrného britského území na okraji Evropy, které však má údajně velký strategický, a pro Brity také neobyčejný symbolický význam.

Maličký pozůstatek někdejší britské koloniální říše, která byla kdysi tak veliká, že nad ní „slunce nezapadalo“, vzbudil emoce mezi dosud chladnými Angličany – do té míry, že se nad tím pozastavil španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis, který dnes na tiskové konferenci v Madridu prohlásil: „Zdá se, že tady někdo ztrácí klid.“

Status Gibraltaru se nezmění

Britský ministr zahraničí Boris Johnson musel chladit vzedmuté emoce ujištěním, že status Gibraltaru se v budoucnu nezmění

V návrhu zásad jednání EU s Británií, vypracovaném v Bruselu, se totiž praví, že po odchodu Británie z EU se nemá na Gibraltar vztahovat žádná dohoda bez toho, že se na ní shodne Británie se Španělskem. To by, vzato do důsledků, vlastně dalo dodatečně Španělsku právo veta, pokud jde o statut Gibraltaru, což je ale pro Británii nepřijatelné.

Těžko říct, kdo tuto větičku do připravovaného textu vložil, mluvčí Evropské komise tvrdí, že evropští vyjednavači prosazují jen „dialog a spolupráci“. Ale v Británii nastal poprask.

Bývalý vůdce britské konzervativní strany Michael Howard dokonce prohlásil, že pokud by byla suverenita Gibraltaru ohrožena, premiérka Mayová by byla jistě připravena vstoupit kvůli tomuto teritoriu do války, stejně jako před 35 lety vstoupila premiérka Margareta Thatcherová do války o Falklandské ostrovy s Argentinou.

Howard vážně porovnával válečné odhodlání obou žen v nejvyšším úřadě britské exekutivy a označil je za stejně odhodlané ve sporu se „dvěma španělsky hovořícími“ zeměmi.

Teprve britský ministr zahraničí Boris Johnson musel chladit vzedmuté emoce ujištěním, že status Gibraltaru se ani v budoucnu nezmění. Jde jen o návrh pro rozhovory, zdůraznil s tím, že britská vláda si počká na oficiální stanovisko nejvyšších představitelů evropské sedmadvacítky. To bude známo až na konci dubna.

Mapa Gibraltaru
autor: Jan Bednář
Spustit audio