Zpráva o stavu unie? Nepravdy a přehánění. Tedy kromě růstu ekonomiky, což Trump zdědil po Obamovi, hodnotí publicista Klvaňa

5. únor 2020

Amerika žije hned několika významnými událostmi: „Nepovedenými“ primárkami demokratů, Zprávou o stavu unie a impeachmentem Donalda Trumpa.   

Publicista a vysokoškolský pedagog Tomáš Klvaňa v Interview Plus považuje zmatky a nejasnosti s vítězi vnitrostranických voleb demokratů v Iowě za opravdu nešťastné. „Je to byrokratický, organizační průšvih, jinak to nejde nazvat, pokud mám být slušný,“ hodnotí.

Čtěte také

Jen málo amerických států totiž setrvalo ve složitém systému volebních shromáždění, většina dávno přešla na klasické primárky, tedy vhodíte hlas a je to.

„Takováto volební shromáždění jsou jiná… Účastní se jich mnohem míň lidí, voliči tam musí být tak 2 až 3 hodiny. Navíc v Iowě, kde je začátkem roku velká zima. Lidé mají dost práce,… takže volit chodí hlavně starší ročníky, v průměru bílí, což je pro dnešní, poměrně rozmanité Spojené státy dost nereprezentativní. Tyto výsledky jsou ale důležité hlavně proto, že jsou v celém tom maratonu první,“ vypočítává.

Ostatně, z demokratů si už dělá legraci i republikánský prezident Donald Trump, který napsal něco v tom smyslu: Lidi, podívejte se, oni ani nejsou schopni sečíst výsledky svých primárek… Podle Klvani jim asi může nahrávat fakt, že se to stalo hned na začátku a „týdny a měsíce v politice jsou něco jako dekády v minulosti. Takže asi se na to rychle zapomene a nemyslím, že by je to mělo poškodit do toho velkého podzimního souboje s Trumpem nadobro… Rozhodně to ale dobrý signál pro voliče není,“ shrnuje.  

Zpráva o stavu unie

V noci na středu pronesl americký prezident před oběma komorami Kongresu i svou pravidelnou Zprávu o stavu unie. USA podle Trumpa prožívají svůj nejlepší ekonomický rozkvět v historii. Věnoval se i boji s drogami, AIDS nebo cestě na Mars.

Čtěte také

„Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy naše země byla využívána, znevýhodňována, či dokonce čelila od jiných zemí pohrdání, jsou dalece za námi,“ řekl Trump. „Stav naší unie je silnější, než byl kdy dřív.“

Podle publicisty a pedagoga „ve svém projevu použil už klasicky spoustu nepravd, zavádějících tvrzení, přehánění. Na druhou stranu je pravda, že má velmi dobrou ekonomiku, kterou ale jen zdědil po Baracku Obamovi. Současná konjunktura trvá bezprecedentních devět let, a taky je pravda, že Trumpovy deregulace a snížení daní opravdu povzbudily podnikatelský sektor. To je ale tak jediné, co v jeho Zprávě bylo na místě. Ostatní opět přehnal,“ myslí si.

Letošní Zpráva o stavu unie je samozřejmě poznamenaná volebním rokem, „ale Trump nedokáže rozlišovat mezi tíhou prezidentského úřadu a svou vlastní osobou. Stejně tak to bylo i s touto zprávou. Popravdě, jeho projevy jsou všechny stejné… To, že i Zpráva je součástí předvolební kampaně, to dělali ostatní taky, ale subtilně, chytře, v náznacích. Trump má ale v ruce kladivo.“

Trump si v bahně lebedí

Současná hlava Bílého domu dokáže stáhnout do bahna i své oponenty, což je ale pak problém i těch, co to nakonec „nedají“. „Trump je naprostý unikát, protože dokáže ostatní stáhnout do bahna politického zápasu, ve kterém se dobře ale cítí pouze on sám. Protivník to pak obvykle neunese nervově, přestože se s ním snaží bojovat jeho vlastními zbraněmi… Ale jen prezident se v tom bahně taky dobře cítí.“

Čtěte také

Uznávaný bankéř Ondřej Jonáš před nedávnem v Interview Plus řekl, že pokud budou chtít demokraté zpochybňovat Trumpovy úspěchy, budou to mít hodně těžké. S tím souhlasí i Klvaňa. „Je to jeho hlavní trumf. Jde o taková čísla, jako je růst HDP nebo růst všech indexů na kapitálových trzích. Ale když se podíváte pod povrch, tak on, během unikání konjunktury, dokázal zdvojnásobit rozpočtový deficit. To je něco, co se v růstu ekonomiky opravdu nedělá. Trump funguje jako po nás potopa.“ Ale pod pokličku se v předvolebních kampaních sahá dost špatně.

Ještě jedna zásadní věc teď hýbe americkou veřejností, i když asi nejméně. „Senát s pravděpodobností 99 % rozhodne, že nebude zbavený funkce. Ale myslím, že to Trumpovi nakonec ve volbách může uškodit. Protože během vyšetřování vyšla na povrch celá řada věcí, které, pokud je demokraté použijí chytře, budou rezonovat hlavně u středových voličů,“ dodává Tomáš Klvaňa.

Kdo tedy zřejmě vyhrál primárky v Iowě? Kdo z těchto 11 kandidátů má šanci na vítězství? Jaké šance má Mike Bloomberg a další? To si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.  

Spustit audio

Související