Jiří Hošek: Trumpovo poselství o stavu Unie byl jeden velký předvolební projev

5. únor 2020

Podle Donalda Trumpa prožívají USA největší ekonomický rozkvět v historii. Americký prezident ve volebním roce akcentuje svoje úspěchy a vymezuje se vůči rivalům, shrnuje zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy.

 

Projev, který americký prezident Donald Trump pronesl jen pár hodin před pravděpodobným ukončením procesu impeachementu, se dá považovat za jeden velký předvolební projev, hodnotí Jiří Hošek.

Čtěte také

„Trump také vysílal vzkazy k příslušníkům nejrůznějších menšin. Protože ve vztahu k nim není před listopadovými volbami jeho pozice úplně nejlepší.“ Trump totiž například vybízel k řešení nízké zaměstnanosti hispánských Američanů.

Trump mluvil nejen slovy

Na slavnostní příležitost navíc Trump pozval i třeba posledního žijícího příslušníka černošské stíhací perutě z druhé světové války. Chtěl tak opět zdůraznit, jaký význam pro něj mají afroameričtí voliči.

Logo

Účast vůdce venezuelské opozice Juana Gaidó zase Hošek hodnotí jako snahu ukázat, že Spojené státy tahají za nitky v zahraniční politice a že hodlají dotáhnout demokratizační proces ve Venezuele do konce.

Projev amerického prezidenta provázely demonstrativní gesta některých členů auditoria. Například demokratka Nancy Pelociová roztrhala kopii manuskriptu Trumpova projevu, údajně v reakci na to, že jí záměrně odmítl podat ruku.

Velká slova a velké ambice

Donald Trump se v projevu vymezoval vůči prezidentství svého předchůdce Baracka Obamy. „Myslím, že by s ním už tak docela účtovat nemusel. Ale hodně lidí to vztáhne i na některé jeho současné potenciální demokratické vyzyvatele.“

„Takové útoky, ať už skryté, nebo otevřené, byly mířené hlavně na pana Sanderse,“ zamýšlí se komentátor. Trump zmínil i ambici USA vymýtit AIDS nebo dobýt Mars. „Kdyby projev pronášel na jiném místě, byl by ještě divočejší,“ směje se Hošek.

Impeachement bylo plácnutí do vody

Celkově Trumpovo vystoupení podle komentátora potvrdilo, že se prezident cítí silný v kramflecích. A to jak kvůli ekonomickým úspěchům, tak i kvůli „demokratickému kanibalismu“ v řadách jeho protivníků.

Čtěte také

„Tuší, že jeho šance na znovuzvolení jsou vynikající.“ Nic na tom nezmění ani vrcholící proces impeachementu. Podle Hoška totiž nejspíš skončí neúspěšně. Pro jeho schválení není v americkém Kongresu dostatek hlasů.

„Senátoři v poměru hlasů 51:49 odmítli pozvání dalších svědků, kteří mohli do případu vnést větší jasno a změnit informovanost republikánských senátorů. A tím ten proces de facto skončil,“ shrnuje Jiří Hošek.

Další témata rozhovoru: technické fiasko amerických primárek v Iowě; britské odcházení z Evropské unie.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , and
Spustit audio

Související