Život je hořkosladký. Vědcům se podařilo zachytit v mozku smíšené emoce

22. červen 2024

Smíšené emoce nejsou pouhá fantazie, ale realita. Doložili to neurovědci z Univerzity v Jižní Karolíně. Poprvé se jim podařilo prokázat, že při nich mozek vyvíjí samostatnou nervovou aktivitu.

Jiří Horáček, neurovědec a psychiatr (zleva), herečka Ljuba Krbová a imunolog Jan Černý

Úspěchem studie bylo, že emoce badatelé dokázali navodit i pozorovat. Mozek účastníků pokusu reagoval jinak, než když šlo o samotné kladné, nebo záporné emoce.

„V psychiatrii je to známá věc,“ připomíná neurovědec a psychiatr Jiří Horáček. Jako příklad uvádí bipolární, dřív maniodepresivní poruchu.

Efekt překvapení

Tentokrát ale i u zdravých lidí vědci metodou funkční magnetické rezonance zaznamenali prokrvení v oblasti středního čelního laloku a předního cingula. Ty jsou aktivní, když nás něco překvapí.

Čtěte také

„Efekt překvapení obvykle souvisí s tím, že se vytváří paměťová stopa,“ upozorňuje imunolog Jan Černý.

Účastníkům pokusu vydržely smíšené emoce delší dobu. Reagovali tak na pokračování populárního animovaného filmu „V hlavě“.

Rolling Stones

„Člověk se sám diví, že má smíšenou emoci, takže se mu aktivuje oblast mozku běžně spojená s řešením konfliktu,“ interpretuje výsledky kolegů Horáček.

Čtěte také

„Je to jiná kvalita zážitku,“ míní Černý a přirovnává to k dalšímu zjištění vědců, podle kterých chuť umami není jen kombinací dalších chutí. 

Tento typ nálady podle něj skvěle vystihli Rolling Stones v písni Mixed Emotions.

Co pro nás znamenají smíšené emoce? Jak univerzální je paranoia? Proč spánkový deficit brzdí paměť? Debatují neurovědec a psychiatr Jiří Horáček a imunolog Jan Černý,  spoluúčinkuje herečka Ljuba Krbová. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.