Žijeme ve společnosti s obrovskou věkovou segregací, tvrdí socioložka

8. říjen 2023

„Už od 60. let používáme model tří krabic, podle kterého se chováme, jako kdybychom měli život rozdělený do tří ucelených celků: v mládí se máme vzdělávat, pak pracovat a občas odpočívat a nakonec umřít. Ale tak přece život nefunguje, což je nejvíc vidět na životech žen, které musí práce přerušovat nějakou péčí,“ říká socioložka Lenka Novotná, která se dlouhodobě věnuje tématům sociální odpovědnosti a udržitelnosti, zejména v oblasti vlivu na zdraví a kvalitní život.

Čtěte také

A dodává: „Naše životy přece neprobíhají ve třech ohraničených krabicích, ale jsou různorodé – přesto se k nám společenské instituce a struktury chovají, jako bychom skutečně takto měli žít.“

„I v naší společnosti tak máme velkou věkovou segregaci, věkové rozdělení. Už ve škole jsme s lidmi stejného věku, na pracovišti jsme s lidmi stejného nebo podobného věku a i ty domovy důchodců mají lidi stejného věku. To pak způsobuje, že se průběžně v životě neučíme od ostatních generacích,“ zdůrazňuje Novotná. 

Jak se seniorům stárne? Potkali se s věkovou diskriminaci? Potýkají se s osamocením? V jakém stavu jsou mezigenerační vztahy v současné silně polarizované společnosti? A co je na stáří nejtěžší? Tyto a další otázky v debatě Vertikály, moderuje Eva Hůlková. 

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související