Senioři jako ekologičtí aktivisté? Proč ne: chtějí míň aut, víc zeleně a empatie

10. červen 2023

Pod označením ekologický aktivista si většinou představíte studenty, případně mladé lidi, kterým je do 30 let. Ekologičtí aktivisté jsou už dnes i mezi dětmi školou povinnými a např. v mezinárodním hnutí Fridays for Future. Jejich členové protestují proti necitlivosti dospělých ke klimatické budoucnosti. A je tam i mnoho těch, kterým ještě nebylo 18 let. Existují ale ekologičtí aktivisté i mezi seniory.

To, že ano, ukázal výzkum ekologického spolku Arnika, který environmentální názory lidí v seniorském věku dlouhodobě monitoruje.

Čtěte také

Na konci května se Valentýna Heřmánková z Arniky rozhodla uspořádat mezigenerační dialog dvou zcela nesourodých skupin: seniorů ze spolku Elpida a mladých z organizací Limity jsme my a Fridays for Future.

Jako „most“ mezi oběma generacemi působil předseda a spoluzakladatel Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) Jiří Dlouhý. Sám je už v seniorském věku, ale od mládí je aktivistou a více než 40 let pracuje v oblasti ekologické výchovy mládeže.

Senioři s mladými vytvořili smíšené pracovní skupiny a každá měla vypracovat svou vizi ideálního města k životu.

Jak to dopadlo? Do jaké míry vnímají ochranu životního prostředí a boj za záchranu klimatu lidé, kterým je 65 a víc let? Jak se cítí on sami při extrémních výkyvech počasí, jak zvládají dramatickou proměnu měst a vesnic, ve kterých žijí? Dokáží najít s mladými v otázkách ochrany přírody a planety společnou řeč? Víc prozradí pořad Natura Markéty Ševčíkové.

Spustit audio

Související