Aktivismus Fridays for Future je jen důkazem selhání politiků, tvrdí klimatolog Tolasz

12. srpen 2019

Aktuální zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu upozorňuje, že globální oteplování se nepodaří zpomalit jen snížením uhlíkové stopy produkované průmyslem nebo dopravou. Lidstvo prý musí změnit přístup ve všech oblastech života, zejména způsob využívání zemědělské půdy, omezit plýtvání a také změnit stravování. Mají mladí lidé sdružení v iniciativě Fridays for Future pravdu, když vyzývají politiky, aby přijali opatření pro boj s klimatickou změnou okamžitě?

Čtěte také

„Určitě nemáme jen 12 let. Ale to neznamená, že můžeme čekat a nedělat nic, nebo naopak že po 12 letech dojde k nějaké katastrofě. Takže ano, studenti mají pravdu, protože říkají to, co my klimatologové říkáme už 30 let,“ uvedl v pořadu Pro a proti klimatolog Radim Tolasz, český zástupce na Mezivládním klimatickém panelu OSN v Ženevě.

Ten je přesvědčen, že na žádaný limit oteplení jen o 1,5 °C už je pozdě. „To je z hlediska klimatologického a s tím, jak probíhají politická vyjednávání, nedosažitelné... 12 let je příliš krátká doba na to, aby to politici zvládl... I aktuální modely ukazují, že v optimistickém případě bychom na konci století měli mít oteplení o 3 °C.“

Aktivismus považuji za selhání politiků a v zásadě zbytečnou aktivitu, protože kdyby politici neselhali, tak to aktivisté nemusí dělat.... Proč politici nejednají na základě vědeckých fakt, která jsou na stole už 30 let, ale čekají až na okamžik, kdy jsou studenti v ulicích? To je pro mě nepochopitelné.
Radim Tolasz

Vědec uznal, že už dnes vidíme, že politici, aspoň verbálně změnili své postoje a názory a naslouchají požadavkům studentů. „Aktivismus není to, co bych zrovna schvaloval. To, že se tak začíná dít, nepovažuji za dobrou vizitku aktivistů, ale za špatnou vizitku politiků.“

„Myslím, že bychom měli být a jsme vděční studentům za to, že to tak je. Já to nezpochybňuji a nejsem proti tomu. Jen říkám, že to je vina politiků, a nikoliv zásluha studentů. Politici by to změnili i bez nich, ale trvalo by to podstatně déle,“ věří Radim Tolasz.

Student: Radši bych si četl nebo chodil do školy

Čtěte také

„My neříkáme, že za 12 let dojde ke katastrofě. Ale pokud chceme účinně předejít oteplení o 1,5 °C, které je kritické..., tak musíme snižovat emise skleníkových plynů, abychom jich do roku 2030 vypouštěli aspoň o 50 % méně,“ vysvětlil zástupce českých studentů v iniciativě Friday for Future Petr Doubravský.

Podle něj to, že oteplení o 1,5 stupně není už dosažitelné, neznamená, že by měl tlak na politiky ustat. „Jak vidíme z historie i současnosti, bez tlaku ze strany občanské společnosti se téměř žádná pozitivní legislativa pro životní prostředí nebo klima vůbec neodehrála.“

Jeden z důvodů, proč nejsme schopni dosáhnout snížení emisí o 50 % do roku 2030, je ten, že chybí politická vůle. A ta se neobjeví bez toho, aby po ní někdo volal, tak jako po ní v tuto dobu voláme my... Já také aktivismus nemám v lásce... Radši bych si četl nebo chodil do školy. Ale právě proto, že politici selhávají, tak mi nezbývá nic jiného, než se z pozice aktivisty nebo občana zasazovat o změny.
Petr Doubravský

Student upozornil, že se změnil diskurz politické debaty. „V České republice vzniká uhelná komise, pravicově konzervativní politička Ursula von der Leyenová podporuje uhlíkovou neutralitu Evropské unie do roku 2050. To je něco, co bych si před rokem nedokázal představit.“

„V celém politickém diskurzu můžeme pozorovat posun. Kupříkladu i tato naše debata není o existenci klimatické krize, ale o tom, jak ji řešit a prosazovat v rámci demokratického systému, což je úplně neuvěřitelné,“ zhodnotil výsledky aktivistických snah hnutí Fridays for Future Petr Doubravský.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související