Virtuální realita je pro seniory silný zážitek, myslí si sociální pracovnice z Diakonie Českobratrské církve evangelické

13. září 2023

„Senioři mají z virtuální reality radost a silný zážitek. Mohou se třeba na chvíli vrátit na místa, která dřív sami navštívili. Když vidím, že ten člověk má zájem, funguje to dobře,“ popisuje sociální pracovnice z Diakonie Českobratrské církve evangelické Tereza Hakl Pleskotová. „Netrváme na tom, že technologie je vždy správná a vždy zafunguje, ale v tuto chvíli má velké možnosti,“ popisuje v pořadu Hovory tzv. asistivní technologie.

Tereza Hakl Pleskotová je sociální pracovnice v Diakonii Českobratrské církve evangelické

S kolegyněmi z týmu služby LIFETOOL pomáhají lidem, kteří nemají schopnosti komunikovat, nebo je ztrácejí, stejně jako dětem, dospělým a seniorům, kteří mají problémy s pohybem.

Tato digitální zařízení v kombinaci se sociálními kontakty umožňují lidem se specifickými potřebami v komunikaci sdílet společná témata nebo vzpomínky s okolím, což pak má i pozitivní vliv i na kvalitu jejich života.

Virtuální realita pomáhá nemocným znovu najít zdraví

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Markéty Vozkové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.