Zeman sice říká, že mluví jen za sebe, přesto je to český prezident a jeho slovo má ohromnou váhu, píše srbská N1 o omluvě za bombardování

19. květen 2021

Prezident Miloš Zeman se během úterního setkání se svým srbským protějškem omluvil za bombardování Srbska vzdušnými silami NATO v roce 1999. Čestné místo na titulní straně této zprávě věnuje významný srbský deník Politika

Titulek nad fotografií, na které si Zeman a Alexandar Vučič srdečně tisknou ruce, říká: „Zeman: Omlouvám se za bombardování v roce 1999.“ Text mimo jiné připomíná Zemanova slova, podle které tím „spasil svou duši,” tak totiž prezident svou prosbu za odpuštění provázel.

Čtěte také

Deník rozebírá i rozhovor, který Vučić poskytl srbské komerční stanici Pink. Nejvyšší představitel srbského státu v něm prohlásil, že jeho návštěva Prahy měla historický význam.

„To, co se tu stalo, vejde do učebnic,“ vysvětlil. Srbsko se podle vyjádření jeho prezidenta dočkalo, že se mu v zahraničí omlouvají. To prý je podstatný rozdíl oproti předcházející srbské vládní garnituře, která se naopak omlouvat jezdila do ciziny sama. 

Srbská zpravodajská televize N1 připomíná reakci českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), který uvedl, že Zemanův výrok byl osobním prohlášením prezidenta. I N1 ale dodává, že Vučić trvá na velkém významu Zemanovy omluvy: „Ačkoliv říká, že mluví jen svým vlastním jménem, přesto je to český prezident. Slovo prezidenta Česka má ohromnou váhu. Jsem si jist, že v budoucnu se najde víc lidí, kteří dokáží říct totéž.“

Prezident Aleksandar Vučič a jeho český protějšek Miloš Zeman

Běloruský Tut.by je ochromený

Běloruské úřady v úterý zablokovaly činnost největšího nezávislého zpravodajského portálu v zemi Tut.by. Server Onliner popisuje dramatické dění v podrobné reportáži.

Zprávy, že policisté přišli nejen do sídla Tut.by, ale i domů k jednotlivým novinářům, se začaly objevovat v úterý ráno. V domě, kde bydlí šéfredaktorka serveru Marina Zolotovová, vylomili příslušníci bezpečnostních složek při zásahu vchodové dveře, provedli u ní domovní prohlídku a zadrželi ji. Brzy poté se policie dostavila i do regionálních redakcí. 

Čtěte také

Zatčení se nevyhnulo ani několik novinářů jiných médií, včetně samotného Onlineru, kteří přijeli k sídlu Tut.by. V úterý pozdě večer začaly bezpečnostní orgány novináře, kteří byli během zásahu na pracovišti, postupně propouštět domů. Sedm žurnalistů, včetně šéfredaktorky Zolotovové, je ale nadále zadržováno.

Tut.by nabízí v Bělorusku podobné služby jako třeba český Seznam.cz. Řada Bělorusů tu má například mailovou schránku. I ty byly během včerejška částečně zablokovány, informuje Onliner. 

O příčinách zásahu proti médiu píše i minský běloruskojazyčný deník Naša niva. Server Tut.by prý porušil daňové předpisy. V roce 2019 totiž oficiálně přesídlil do takzvaného Parku rozvinutých technologií, což mu umožnilo využívat daňových úlev. Teď ale běloruský Státní kontrolní výbor usoudil, že příjmy Tut.by plynuly z aktivit, které rezidentům Parku nepřísluší. Běloruský stát tak údajně utrpěl značné finanční ztráty.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související