Libor Dvořák: Běloruský odpor proti Lukašenkovi ztrácí sílu

11. leden 2021

O víkendu o sobě prostřednictvím nejsledovanější ruské televize Rossija 1 opět dal vědět běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Ve své vlasti už přes pět měsíců čelí rozsáhlým protestům těch Bělorusů, kteří považují výsledky prezidentských voleb v zemi z 9. srpna loňského roku za zfalšované. Protesty sice za poslední měsíc hodně zeslábly, ale zatím neustávají.

Čtěte také

Když se stále ještě fungujícího běloruského prezidenta moderátorka talk show Jednající postavy Nailja Asker-Zade zeptala, jak by si přál, aby dějiny jednou zhodnotily období jeho vlády, jako obvykle odpověděl způsobem vypovídajícím o tom, že co je to skromnost, Alexandr Grigorjevič jednoduše neví.

Tázající se televizní dámě řekl: „Mluvíte o epoše Lukašenkově? Já si nic přát nemusím, protože vím, jaké to hodnocení bude: byla to epocha stability, míru a spravedlnosti.“ Znovu vzrůstající sebevědomí běloruského prezidenta potvrzuje i fakt, že povolební krizi považuje za víceméně skončenou.

Udrží se prezident v úřadu ještě dlouho?

Lukašenko zmínil i takzvané Všeběloruské lidové shromáždění, které svolal na počátek února. Tento orgán byl dřív určen ke schvalování nových pětiletek, ale tentokrát by se prý mohl zabývat ekonomickými problémy země všeobecně a kupříkladu i strukturou politických stran.

Čtěte také

Kapitolou samou pro sebe jsou ústavní změny, jimiž běloruský prezident občas účelově zažongluje, ale které se původně na tomto shromáždění probírat neměly. V rozhovoru pro ruskou televizi ovšem naopak zaznělo, že případné revize základního zákona země by měly být připraveny do konce tohoto roku a že zmíněné Všeběloruské lidové shromáždění by se jimi vlastně zabývat mohlo. Čeho by se měly týkat ale neprozradil – ostatně je víc než možné, že to sám neví a že je to jen vějička pro případné váhající, ke komu se v současném bazálním běloruském konfliktu přiklonit.

V každém případě nejnovější velký televizní rozhovor ukázal, že baťka je opět na koni. Důvod jeho stoupajícího sebevědomí je přitom jednoznačný: statisícové demonstrace v centru Minska i dalších velkých běloruských měst jsou přinejmenším dočasně minulostí a že s desítkami protestujících lidí na sídlištích si hlavu neláme – nejsou pro něj nebezpeční.

Libor Dvořák

O to tvrdší jsou stále nová a nová trestní stíhání členů Koordinační rady běloruské opozice, již se Lukašenko snaží za každou cenu potřít. A jak se zdá, právě nastalá situace v minimálně ochablém protestním hnutí mu vyloženě nahrává. Předvídat, jak celý souboj skončí, je v tuto chvíli obtížné, ale není vyloučeno, že běloruský prezident se v úřadu udrží ještě dlouho. Diktatury jsou sice schopné skácet se v jediném okamžiku, jenže tahle na to prozatím nevypadá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio