Srbský prezident Vučić: Sputnik V je skvělá vakcína, jen jí nevyrábí dost. Geopolitika mě nezajímá

18. květen 2021

Srbsko patří mezi evropskými zeměmi k těm, které očkují proti nemoci covid-19 nejrychleji. V zemi se používá trojice očkovacích látek registrovaných v Evropské unii, ale také ruská vakcína Sputnik V a čínská Sinopharm. „Sputnik V je skvělá vakcína. Samozřejmě bych ji doporučil. Jediný problém u ní je, že ji nestíhají vyrábět v dostatečném množství,“ říká srbský prezident Aleksandar Vučić v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Plus. 

Sputnikem V se v Srbsku nechaly naočkovat naočkovat stovky tisíc lidí a neobjevil se prý žádný problém. „Mě geopolitika nezajímá. Mě zajímá zdraví našich lidí. Zachraňujeme životy v naší zemi, to je pro nás důležité,“ zdůrazňuje prezident.

Čtěte také

Neobává se ani toho, že by Evropská unie mohla omezit vstup Srbům očkovaným neregistrovanými vakcínami. „Máme stovky tisíc lidí, kteří byli naočkováni vakcínou Sputnik V, a nebyl tam žádný problém,“ podotýká.

V poslední době se očkování v Srbsku zpomalilo, vláda proto nabízí 25 eur každému, kdo se nechá očkovat. „Funguje to. Předtím se očkovalo 10 tisíc denně, dnes jsme na 25 tisících a dosáhli jsme nějakých limitů, protože na počátku to bylo až 85 tisíc lidí denně,“ popisuje.

„Pro nás není problém nabídnout 80 nebo 100 milionů euro. Protože pokud to neuděláme, tak se naše ekonomika nehne z místa. Nedosáhneme pokroku, který jsme si naplánovali. Čím více lidí naočkujeme, tím lépe na tom naše ekonomika bude,“ dodává Vučić.

„Vakcíny jsme dostali stejně jako EU“

Na přípravě vakcinace obyvatelstva v Srbsku začali pracovat loni v srpnu. „Investovali jsme do toho strašně moc práce a energie. Začali jsme se bavit úplně s každým,“ popisuje Vučić a zmiňuje jednání s firmami Pfizer a BioNTech.

Čtěte také

Srbsko obdrželo první dodávku vakcín od těchto firem ve stejné době jako Evropská unie, která si přitom objednala na 600 milionů dávek, zatímco Srbsko pouze dva miliony. „A dostali jsme je do konce roku. Taková byla naše bilaterální dohoda. Mluvili jsme s nimi každý den a vždy s námi jednali poctivě, byli spolehliví a vše dodali včas,“ pochvaluje si Vučić.

Sám je očkovaný čínskou vakcínou, přestože si mohl vybrat kteroukoli očkovací látku. „Vybral jsem si tu tradiční, která pravděpodobně tvoří protilátky nejpomaleji. Ale je to tradiční, velmi bezpečná vakcína. Tak v čem je problém?“

Všechny své závazky platíme, nedlužíme Rusům ani dolar.
Aleksandar Vučić

Rusko a Čína prý považují Srbsko za svého přítele a je tomu tak i naopak. „Nebyly to dary. Za každou vakcínu jsme zaplatili, rozdávali jsme je zdarma v rámci našeho regionu. Všechny své závazky platíme, nedlužíme Rusům ani dolar, třeba za dodávky plynu,“ zdůrazňuje.

Evropské pokrytectví

Srbsko by se podle Vučiće chtělo stát členem Evropské unie a má k tomu i nakročeno. I kdyby prý ale země splnila všechny podmínky, Unie nikdy nepřijme Srbsko jako plnohodnotný členský stát.

Čtěte také

„Samozřejmě musíme dělat spoustu věcí, zlepšit právní stát, ale je zde velký problém Kosova. Srbsko jeho nezávislost neuznává a 22 z 27 členských států ji uznává,“ upozorňuje.

Vučić přislíbil, že se Srbsko ještě více sblíží s deklaracemi a politickými postoji Evropské unie v otázkách zahraniční politiky.

„Ale nijak neskrývám a otevřeně jsem to řekl našim přátelům v Bruselu, že máme vlastní zájmy, které budeme muset hájit. Nemůžeme se střelit do vlastní nohy, když máme podporu Ruska a Číny ohledně naší územní integrity, tak proč bychom říkali něco proti nim.“

Nemůžeme se střelit do vlastní nohy, když máme podporu Ruska a Číny ohledně naší územní integrity, tak proč bychom říkali něco proti nim.
Aleksandar Vučić

Dobré vztahy s Čínou, Ruskem nebo například Tureckem prý Srbsku v posledních 15 měsících pomohly překonat řadu problémů.

„Proč bychom dělali něco, co není v nejlepším zájmu naší země? A pokud některé evropské země protestují proti tomu, že spolupracujeme s Čínou, a přitom jejich obchodní bilance s Čínou je tisíckrát větší než naše, tak je to pokrytectví,“ uzavírá Vučić.

Co říká na výbuch muničního skladu ve Vrběticích? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související