Zdražování v Česku zrychluje. Příští dva roky půjdou ceny rychle nahoru, varuje prezident Svazu obchodu Prouza

11. srpen 2021

Zdražování nabralo v Česku na rychlosti, inflace vyskočila na rekordní 3,4 procenta a růst cen může pokračovat i v dalších měsících, kdy by podle centrální banky mohla dosáhnout až 4 procent.

Elektřina na burze za poslední rok měsíců podražila dokonce o 80 procent a někteří dodavatelé to už promítli do cen dodávek domácnostem a firmám. Příčinou je růst cen emisních povolenek i tlak na ekologickou výrobu.

Není ani vyloučeno, že ceny elektřiny mohou překonat rekordní úroveň před krizí v roce 2008, jak se domnívá ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor: „Doufám, že po tak rychlém růstu může nastat malá korekce. Narůst i tak vynucuje zdražení koncových cen,“ uvádí.

Čtěte také

„Pořád ještě máme ceny elektřiny, které se formovaly na loňském trhu, kdy byly podstatně nižší, byly poznamenané pandemickou situací. Během roku 2021 dodavatelé nakupují zásoby dodávek na rok 2020,“ vysvětluje s tím, že spotřebitelé se nemusejí obávat, že by se do jejich účtů plně promítlo nynější zdražení elektřiny na burze.

Gavor očekává růst ceny silové elektřiny okolo 20 procent, ta ale tvoří méně než polovinu výše účtu. Druhou část ceny totiž určuje Energetický regulační úřad, takže zákazníkům cena elektřiny vzroste jen asi o 10 procent.

„Obávám se, že vysoké ceny elektřiny budou pokračovat i příští rok až dva. Dojde k definitivnímu útlumu jaderných elektráren v Německu, environmentální tlak na cenu emisních povolenek bude pokračovat. Jsou před námi obtížné časy z hlediska běžných spotřebitelů,“ varuje analytik společnosti ENA.

Zdražování neskončí

Kromě elektřiny rostou i ceny nových aut a pohonných hmot, za které řidiči zaplatí o pětinu víc než loni, dále bydlení a náklady na stavební práce.

Čtěte také

„V posledních týdnech rostou i ceny cestování, ale záleží na optice. Oproti roku 2020 jsou výrazně vyšší, ale když to srovnám s rokem 2019, tak v řadě případů jsou stále pod úrovní před covidem,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) a viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Zvyšují se i ceny v restauracích, a to mimo jiné i kvůli vyšším mzdám nových zaměstnanců. „Spousta lidí, kteří roky pracovali v gastronomii, si našla novou práci a nechtějí se vracet za původních podmínek. Říkají: ‚Gastronomie a hotely jsou nejistí zaměstnavatelé, pokud nás chcete zpátky, musíte připlatit za riziko dalšího lockdownu.‘“

Hosté Speciálu: 
Jiří Gavor, analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Podle Prouzy nelze odhadnout, kdy se zdražování zastaví: „Obávám se, že další dva roky půjdou ceny nahoru poměrně rychle.“

Současně dodává, že lidé naštěstí zatím neztrácejí chuť utrácet své nashromážděné úspory. „Pokud by ale přišel další lockdown, tak se bojím, že zavření peněženek by bylo výrazně drsnější než v minulých měsících,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory ČR.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.