Máme prostor se zadlužit a dobře nastartovat ekonomiku, která dluhy splatí, míní ekonom Jan Švejnar

3. květen 2021

Česká ekonomika v loňském roce rekordně propadla, ovšem méně, než očekávalo ministerstvo financí. Optimistický je i aktuální předběžný odhad Českého statistického úřadu, podle nějž v prvním čtvrtletí hospodářství kleslo jen o 2,1 procenta namísto dříve odhadovaných tří procent. „Ekonomika je životaschopnější, ale mnoho podniků jen tak tak přežívá,“ podotýká ekonom Jan Švejnar.

„Jestliže by míra restrikce pokračovala ještě dlouho a nebyla zde silná vládní pomoc, tak můžeme mít řadu zkrachovalých podniků. Mnoho lidí si neuvědomuje, že krach může přijít velice rychle, ale obnovit podnik trvá dlouho a je to velmi nákladné,“ dodává ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě, člen Národní ekonomické rady vlády a také ředitel think-tanku IDEA.

Čtěte také

Vyzývá proto k tomu, aby vláda ještě pokračovala v zavedených opatřeních, ale jakmile to bude možné, tak aby ekonomiku co nejrychleji rozvolnila. Pro obnovu ekonomiky Švejnar spatřuje dvě hlavní rizika – nedostatečné fiskální stimuly a především opětovné rozšíření pandemie.

Vládní pomoc by podle něj měla trvat nejméně po celý letošní rok: „Máme poměrně nízké zadlužení, jsme méně zadlužení, než jsme byli v polovině minulé dekády. Máme manévrovací prostor oproti jiným zemím, jako je třeba Itálie, ale i Německo a Spojené státy.“

„Opatrnost, která je namístě, je opatrnost ve smyslu, že je lepší vydat více peněz, pomoci podnikům, aby přežily, jednotlivcům a rodinám, aby neupadli do chudoby. A potom nechat ekonomiku, aby se tento rok pořádně nastartovala a pak pokračovala sama dál,“ uvádí- 

Krátkodobě zadlužení nevadí

Podle Švejnara krátkodobě neškodí mít stamiliardové schodky rozpočtu, protože vůči HDP je naše zadlužení stále pod 40 procenty. Národní rozpočtová rada ovšem před rychlým tempem zadlužování varuje a kritizovala rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti.

Čtěte také

„Tyto pohledy jsou správné ze středně a hlavně dlouhodobého hlediska. Já mluvím o krátkodobém hledisku,“ zdůrazňuje ekonom s tím, že dobře „nastartovaná“ ekonomika může rozpočet naopak dostat do přebytku a dluhy snížit.

Švejnar chválí vládu za pomoc malým a středním podnikům a udržení pracovních míst díky programu Antivirus. Více by se ale mělo investovat do rozvoje dopravní sítě a do kvalitního vzdělávání.

Dostane se s krize snáze Evropská unie, anebo Spojené státy? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související