Zapomenuté projekty: Praha se měla stát nacistickým městem budoucnosti. Některé nápady jsou až šokující

25. březen 2023

Praha byla sídlem králů a symbolem českého národa, ale i místem, které se pod taktovkou německých okupantů mělo během 2. světové války začít měnit na nacistické město budoucnosti. Tým architektů pod vedením Reinholda Niemeyera hned od počátku okupace pracoval na plánech přestavby Prahy v germánském stylu. Projekty teď v mnoha ohledech působí doslova šokujícím dojmem.

Čtěte také

Plány, které byly konzultovány i s dvorním architektem Adolfa Hitlera Albertem Speerem, počítaly například se zbouráním Obecního domu nebo stavbou monumentálních komplexů v římsko-germánském duchu pro říšské úředníky.

Také obřích areálů určených k výcviku členů Hitlerjugend či jednotek Wehrmachtu.

Vize především v dopravě ale předběhly svou dobu – podrobně rozvíjely plány výstavby podzemní dráhy a vybudování takzvané transverzály, což byla obdoba dnešní magistrály a dodnes nekompletního pražského městského okruhu napojeného na dálniční síť.

„Během několika let bude tvář Prahy čistě německá, přestože v milionovém městě bydlí jen 21 tisíc Němců,“ vysnil si předseda Plánovací komise Reinhold Niemeyer.

Ten nakonec v Praze úřadoval zhruba jen rok, a to přesto, že se těšil Speerově přízni a často, i přes své angažmá v protektorátu, pracoval v Berlíně.

Čtěte také

V tomto kontextu je paradoxní, že za Niemeyerovým náhlým koncem v čele Komise na jaře 1941, stály i některé jeho odmítavé postoje k požadavkům pražských Němců a německého vojska.

Šlo například o plán armádního velení přeměnit údolí Šárky na tankové cvičiště a vojenskou střelnici. K odvolání přispěly také jeho excesy spojené s přílišným holdováním alkoholu.

„Niemeyer měl častého oponenta v náměstkovi primátora fanatickém nacistovi Josefu Pfitznerovi. Podobně měl problémy s architektem Diezem Brandim, byla to zkrátka konfliktní osobnost,“ přibližuje historik Miloš Hořejš, který nacistické projekty na přestavbu Prahy detailně v archivech zkoumal.

V Sudetech byty i sportovní haly

Ovšem zajímavé projekty vznikaly také v sudetském pohraničí odtrženém od zbytku českých zemí mnichovským diktátem už na podzim 1938.

Němečtí urbanisté se zde předně snažili vyřešit problém s nedostatečnou bytovou kapacitou, se kterou si nedokázali poradit ani představitelé první republiky.

Čtěte také

Ale nejen to. „Málo se ví, že mělo být přestavěno celé lázeňské centrum Karlových Varů,“ uvádí pro příklad historik Lubomír Zeman z karlovarského Národního památkového ústavu.

Z dalších – vlivem válečných omezení neuskutečněných – architektonických projektů patří k těm nejzajímavějším plán na vybudování městské sportovní haly pro 10 tisíc lidí v Ústí nad Labem a tamních objektů a stadionu pro Hitlerjugend. Pak přebudování hradu Lipý v České Lípě na centrum Hitlerovy mládeže a stavba nového divadla a nacistického stranického domu v Liberci.

Jak měla podle architektů vypadat Praha po německé „vítězné válce“? Co většinu projektů v protektorátu i v Říšské župě Sudety zastavilo hned v letech 1940 a 1941 a jak do těchto vizí zasahoval Reinhard Heydrich a Adolf Hitler?

O tom všem hovoří odborníci, kteří se těmito tématy zabývají řadu let: historici Miloš Hořejš a Lubomír Zeman.

autor: Martin Brabec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.