Žádný puč nebude. Únor 1990 patřil k nejhektičtějším měsícům prvního funkčního období Václava Havla

20. únor 2015

Žádný puč nebude, ujistil na své tiskové konferenci prezident Václav Havel v únoru 1990 novináře a jejich prostřednictvím i občany tehdejšího Československa.

Podoba prezidentského úřadu se na počátku roku 1990 velmi razantně proměňovala.

Z vedlejšího pracovního poměru předsedy, prvního či generálního tajemníka KSČ (název funkce se v průběhu let měnil, obsah byl v zásadě pořád tentýž), ať už šlo o Klementa Gottwalda, Antonína Novotného či Gustáva Husáka, dostával tento úřad opět autentickou podobu hlavy státu se vším, co k tomuto spojení patří.

A únor 1990 byl v tomto ohledu velmi dynamický. Díváme-li se na něj skrze aktivity prezidenta Václava Havla, zaznamenáváme jeho triumfální cestu do Spojených států (s vystoupením v americkém Kongresu), důležitou (a svou první prezidentskou) cestu do Sovětského svazu a kromě toho ještě téměř nekonečnou sérii mítinků, besed, návštěv čekaných i nečekaných…

Vedle toho kolují v stále ještě rozjitřené společnosti nejrůznější fámy, namátkou vzpomeňme vedle obav z puče chystaného starými strukturami (což kromě prezidenta Havla musel dementovat například i tehdejší ministr vnitra) ještě tu o televizním redaktorovi, který údajně úpěl ve vězení za kritiku prezidenta.

V pořadu uslyšíte zajímavé momentky z různých setkání Václava Havla s občany, jeho návštěv zajímavých institucí i nově zavedených prezidentských tiskových konferencí, velmi otevřené výpovědi tehdejších Havlových blízkých spolupracovníků a ukázky z Havlova obsáhlého projevu v americkém Kongresu.

Pořad Žádný puč nebude si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio