Vzpomínka na Antonína Švehlu. Proč se v časech protektorátu připomínal demokrat?

V prosinci 1943 se v Praze konala vzpomínková akce na významného prvorepublikového politika, agrárníka Antonína Švehlu. Jak je možné, že se za protektorátu připomínal demokrat Švehla? 

„Švehla byl jedním slovem formát a řekl bych, že to byl největší politický praktik, jakého tato země ve 20. století měla,“ říká v 76. příběhu z protektorátu historik Jaroslav Rokoský. Rozhlasový archiv uchovává reportáž ze slavnosti, která se konala 12. prosince 1943 u příležitosti 10. výročí úmrtí Antonína Švehly.

Čtěte také

Švehla byl dlouholetý předseda agrární strany a trojnásobný předseda vlády v dobách první republiky. Jak to, že v časech protektorátu, kdy byl nejeden z agrárníků zatčen jako nepřítel Říše, včetně Švehlova nástupce Rudolfa Berana, bylo možné si demokrata Švehlu připomenout?

Udělat radost rolníkům...

Podle Jaroslava Rokoského tím nacisté chtěli do jisté míry zachovat zdání kontinuity, a pak také udělat „radost“ rolníkům, kteří měli Švehlu ve velké vážnosti. Vždyť právě zemědělci byli pro chod protektorátu důležití.

Je zajímavé, že ve stejný den, kdy se konala vzpomínka na Antonína Švehlu, došlo v Moskvě k podpisu československo-sovětské smlouvy, která dala poválečnému vývoji Československa vcelku jasný směr. Země měla budovat socialismus a spadnout do sovětské sféry vlivu.

Takové poměry s konzervativními agrárníky pochopitelně nepočítaly. Jejich strana byla zakázána a představitelé pronásledováni. Připravila Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.