Vznikají nové kontrakty na dlouhodobější bázi. Situace s energiemi by se tak mohla stabilizovat, míní výzkumný pracovník think-tanku EUROPEUM Hrubý

4. říjen 2022

Česko má podle sdělení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) dostatek plynu na následující zimu. Jak ministr také uvedl, aktuálně je v zásobnících přes tři miliardy metrů krychlových plynu, což stačí k tomu, aby ČR situaci zvládla. Šéf resortu zároveň připomněl, že k nám v současnosti proudí plyn z Norska a co se zkapalněného plynu týče, ten máme hlavně z Belgie a Nizozemska.

Mezinárodní agentura pro energii ve své čtvrtletní zprávě uvedla, že Evropa bude ohledně ruských dodávek čelit bezprecedentnímu riziku. Bude možná nucena soutěžit o zkapalněný zemní plyn s Asií.

Hosté:
Lenka Kovačovská, konzultantka v energetice, bývalá výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu, bývalá náměstkyně MPO
Vít Hradil, ekonom, CYRRUS
Michal Hrubý, výzkumný pracovník think-tanku EUROPEUM
Zuzana Machálková, domácí redakce Českého rozhlasu

„V tuto chvíli to vypadá, že minimálně v letošním roce se jednotlivé státy Indo-Pacifiku poměrně přizpůsobili rostoucím cenám. Mohli jsme tak sledovat snižování, ale spíš udržení stávající úrovně spotřeby LNG. A očekává se, že v dalším roce by mohla případně růst,“ popisuje Michal Hrubý, výzkumným pracovník think-tanku EUROPEUM.

To prý závisí především na tom, jakým způsobem se budou tyto země chtít přeorientovat na další zdroje. „Už letos jsme mohli vidět, že z cenových důvodů byly schopny nahrazovat plyn jinými zdroji.“

Čtěte také

Velkou otázkou podle něj zůstává, jakým způsobem v Evropě, ale i v jiných regionech, dopadne tato zima, „jakým způsobem na tom budeme se zásobami plynu spíše v té pozdní části zimy a na začátku jara. Ale už teď vidíme, že investice a hlavně nové kontrakty už více vznikají na dlouhodobé bázi.“ Hrubý tak doufá a předpokládá, že by se situace mohla stabilizovat.

A co ropa?

Vedle cen plynu a elektřiny začaly stoupat také ceny ropy. OPEC chce omezit její těžbu. Hrubý připomíná, že sankce týkající se ruské ropy se sice projeví až v dalším roce, trh s touto surovinou je ovšem poměrně flexibilní.

„To znamená, že bude zřejmě docházet spíš k tomu, že se budou jednotlivé kontrakty – ať už na krátkodobém, anebo dlouhodobém principu – postupně přesměrovávat do jiných lokalit. A snad už tam nebude docházet k úplně velkým šokům.“

Je naplněnost zásobníků dostatečné ujištění? V jaké fázi je plán zastropování cen plynu? Jak se firmy budou moci opřít o evropské kompenzace? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu.

autoři: Martina Mašková , knem
Spustit audio

Související